Οδοιπορικό της Telegraph στην Αθήνα: Μια πόλη και μια χώρα που έζησε με μια χίμαιρα - iefimerida.gr

Οδοιπορικό της Telegraph στην Αθήνα: Μια πόλη και μια χώρα που έζησε με μια χίμαιρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πλατεία Ομονοίας έχει πάψει από καιρό να είναι μια ακμάζουσα οικονομική καρδιά στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο δημοσιογράφος της Telegraph έκανε ένα σύντομο οδοιπορικό στο κέντρο και αυτό που κατέγραψε ήταν αποκαρδιωτικό.

Κλειστά μαγαζιά, χάος στους δρόμους, τράπεζες με κατεβασμένα ρολά, ναρκομανείς να περιφέρουν το άβουλο σαρκίο τους – άκουσε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι να λέει πως δεν έχει χρήματα να αγοράσει ούτε καν λεμόνια. Τριγύρω, μαγαζιά που αγοράζουν χρυσό καταλήγουν να είναι η μοναδική ελπίδα κάποιων ανθρώπων να βρουν άμεσα κάποια λίγα χρήματα, ενώ άλλοι λαμβάνουν το καθημερινό τους πιάτο από τα συσσίτια.

Σε ένα κτίριο που είναι γεμάτο από γραφεία, μια κοκκινομάλλα γυναίκα απείλησε να πηδήξει από το μπαλκόνι, καθώς τόσο η ίδια όσο και ο άνδρας της κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. «Η ζωή έχει γίνει χειρότερη για τους Έλληνες. Τα ποσοστά αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί, όπως και τα προβλήματα με τη ψυχική υγεία των πολιτών, συνδυασμένα με την πείνα, τη φτώχεια, την ανεργία – κάτι που μεγαλώνει όσο δεν φεύγει ο εφιάλτης», αναφέρει ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας, Ίαν Μπίρελ.

Κελιά, μετανάστες

Σημειώνει, δε, πως επισκέφθηκε ορφανοτροφεία όπου γονείς της άλλοτε μεσαία τάξης αφήνουν τα παιδιά τους, ενώ πήγε ακόμη και σε αστυνομικά τμήματα που στοιβάζουν μετανάστες που έρχονται από την Αφρική. Μίλησε με Έλληνες που του είπαν πως η χώρα τους έφτασε αυτό το σημείο λόγω των διεφθαρμένων πολιτικών της, της διόγκωσης του δημόσιου τομέα και την υιοθέτηση του ευρώ με πλαστά στοιχεία. Η μισθολογική δαπάνη για τους δημόσιους υπαλλήλους διπλασιάστηκε τη δεκαετία πριν η Ελλάδα ενταχθεί στο ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός στο Δημόσιο είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν ακόμη κατηγορίες επαγγελματιών που βγαίνουν στη σύνταξη στα 50 τους (φέρνει το παράδειγμα των κομμωτών).

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε αυτή τη βαθιά κρίση που οδήγησε στην ύφεση, ως αποτέλεσμα των διασώσεων. Ακόμη και τώρα, όμως, αναφέρει ο δημοσιογράφος, μπορείς να δεις καφετέριες και εστιατόρια να είναι γεμάτα, ενώ σε άλλα απλώς χαζεύεις πάνω από ένα μοναχικό φραπέ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή η κατάσταση που θυμίζει τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ, οδήγησε στον ΣΥΡΙΖΑ και τούτο δεν θα πρέπει να προκαλεί απορίες, αναφέρει ο Μπίρελ. Ήταν το κόμμα που υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει την εθνική αξιοπρέπεια και θα βάλει φρένο στη λιτότητα. Μόνο που πλέον η χώρα έχει ξεμείνει από μετρητά, ο κόσμος βγάζει τα χρήματά του από τις τράπεζες, ενώ σε διεθνές επίπεδο η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές δεν πηγαίνει καλά, καθώς αυτοί ζητούν περαιτέρω λιτότητα.

Η πραγματικότητα

Κατά τον δημοσιογράφο, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την πραγματικότητα και να αποδεχθεί τη ματαιότητα του να παραμείνει στο ευρώ. «Κάτι τέτοιο βέβαια δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα, καθώς θα έχει οδυνηρές συνέπειες για κάποιους καλούς ανθρώπους που δούλεψαν και έπαιξαν με τους κανόνες, σε αντίθεση με κάποιους δημόσιους υπαλλήλους. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν στο ευρώ, αν η εναλλακτική λύση είναι περισσότερα χρόνια στασιμότητας και μεταρρυθμίσεων που θα επιβάλλονται από τους ξένους ζηλωτές», γράφει ο Μπίρελ που κάνει ειδική αναφορά και στην άνοδο της Χρυσής Αυγής σε αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Ήσυχη απελπισία

Ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος του Grexit θα είναι σαν ένας έντονος πόνος για έναν πληθυσμό που έχει υποστεί αρκετή αγωνία τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν φόβοι εμφύλιας διαμάχης. Όμως, η απότομη υποτίμηση και απότομη αύξηση των τιμών μπορεί να είναι μόνο προσωρινή. Γι' αυτό πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα ήταν επωφελής μακροπρόθεσμα. Η Capital Economics προέβλεψε ότι μια καλά οργανωμένη έξοδος «θα μπορούσε ακόμη και να καταλήξει ως μια θετική οικονομική εξέλιξη για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρωζώνη».

Εν τω μεταξύ, ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης σε όλη την νότια Ευρώπη φαίνεται ότι είναι λιγότερο πιθανή από ό, τι στα προηγούμενα στάδια της οικονομικής κατάρρευσης. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο της ελληνικής αντίδρασης στην κρίση ήταν ο τρόπος που οι οικογένειες και οι κοινότητες κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν όσους επλήγησαν.

Οι άνθρωποι, πλέον, μιλούν με μια ήσυχη απελπισία για όσα τους έχουν συμβεί αυτά τα χρόνια. Μια νεαρή κοπέλα λέει στο δημοσιογράφο: «Νιώθω ντροπή και θυμό για τους Έλληνες πολιτικούς και τη δικτατορία των μετριοτήτων στην Ευρώπή. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης».

Για να καταλήξει το άρθρο: «Καθώς οι ηγέτες στην Ελλάδα τσακώνονται και πάλι με τα αφεντικά τους για τους όρους της τελευταίας διάσωσης τους, είναι δύσκολο να μην σκεφτείς, με οργή, ότι η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, τώρα στραγγαλίζεται από το κοινό νόμισμα που προοριζόταν να είναι η σωτηρία της. Με ή χωρίς συμφωνία, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τη σύγχρονη χίμαιρά της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ ανεργία ύφεση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ