Αυτή είναι η πρόταση των δανειστών -Φωτιά σε ΕΚΑΣ, ΦΠΑ και συντάξεις [pdf] - iefimerida.gr

Αυτή είναι η πρόταση των δανειστών -Φωτιά σε ΕΚΑΣ, ΦΠΑ και συντάξεις [pdf]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέτρα-φωτιά για τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ, τον ΦΠΑ στην ενέργεια και το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών για συμφωνία με την Ελλάδα.

Το έγγραφο των 5 σελίδων που έδωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ που φέρνει στη δημοσιότητα το έγγραφο, η πρόταση των δανειστών αποτελείται από δύο κείμενα, μέσα από τα οποία ζητούνται μέτρα 3 δισ. ευρώ. Το πρώτο με τίτλο «Δεσμεύσεις Πολιτικής» (GREECE – POLICY COMMITMENTS) αριθμεί μόλις 5 σελίδες, ενώ το δεύτερο έγγραφο πρόκειται για πίνακα προαπαιτούμενων ενεργειών (Prior Actions) και αριθμεί 7 σελίδες

ΦΠΑ

Στον τομέα του ΦΠΑ οι δανειστές ζητούν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση. Προτείνουν βασικό συνελεστή 23% και μειωμένο συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά με παράλληλο εξορθολογισμό των εξαιρέσεων.

Συντάξεις

Στο νέο κείμενο ζητείται πλήρης εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012. Παράλληλα ζητούν «περαιτέρω άμεσα βήματα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος» ετήσιας απόδοσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα προτείνουν:

  • Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (“phasing out non-pension solidarity grant”).
  • Aύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.  
  • Σημαντική αυστηροποίηση κανόνων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
  • Νομοθέτηση τον Σεπτέμβριο για την ενοποίηση Ταμείων και τη δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα συνδέει στενότερα τις εισφορές με τις παροχές..

Διαβάστε την πρόταση των δανειστών (στα αγγλικά)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πρόταση δανειστές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ