Γύρισε για λίγες ώρες στην Αθήνα και ετοιμάζεται να πάει και πάλι στις Βρυξέλλες με νέα ελληνική πρόταση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως και η πλευρά Γιούνκερ γράφει τη δική της αντιπρόταση και πλέον οι φήμες για νέα συνάντηση των δύο ακόμα και αύριο Παρασκευή ακούγονται όλο και πιο έντονα.
Financial Times: Ο Τσίπρας θα έχει νέα συνάντηση την Παρασκευή με τους πιστωτές
Η τελευταία ενημέρωση που έχει ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάβει τις συνομιλίες με τους πιστωτές (Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ) της Ελλάδας την Παρασκευή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπίγκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει μια ακόμη προσπάθεια («την 11η ώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά), για να έρθει σε συμφωνία και θα απελευθερωθούν τα πολυπόθητα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της τελευταίας δόσης.
Ο δημοσιογράφος επικαλείται την άποψη αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες το γεγονός ότι ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί να συνομιλήσει ξανά με την... άλλη πλευρά, είναι ένα θετικό σημάδι, παρά το γεγονός ότι το πρωί της Πέμπτης, δημόσια, φάνηκε να απορρίπτει τη συμβιβαστική προσφορά των τριών θεσμών – ειδικά στο ακανθώδες ζήτημα των περικοπών των συντάξεων.
Μπορεί σήμερα το πρωί κυβερνητικές πηγές να διέψευδαν πως την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί νέο τετ α τετ Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Υποστηρίζουν όμως πως, αν και δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους εταίρους, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για τηλεδιάσκεψη τόσο με τον κ. Γιούνκερ, όσο και με τους Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.
Θα γίνει προσπάθεια να χωρέσουν κάποια από αυτά που θέλουν οι δανειστές, στο ελληνικό κείμενο, να γίνει δηλαδή μία σύνθεση
Τσίπρας και Γιούνκερ ετοιμάζουν νέες προτάσεις για συμφωνία
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέρριψε το κείμενο των 5 σελίδων που του παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και επιμένοντας πως η μόνη ρεαλιστική πρόταση για συμφωνία είναι η 47σέλιδη που κατέθεσε η Ελλάδα. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές μετά την άκαρπη συνάντηση στις Βρυξέλλες που επιβεβαίωσε το χάσμα Ελλάδας-δανειστών άφησαν να εννοηθεί πως η ελληνική πλευρά θα καταθέσει νέα πρόταση, στην οποία θα γίνει η ύστατη προσπάθεια για να χωρέσουν κάποια από αυτά που θέλουν οι δανειστές, στο ελληνικό κείμενο, να γίνει δηλαδή μία σύνθεση.
«Θα δουλέψουμε, θα κάνουμε προσπάθεια να χωρέσουν κάποια από τα δικά τους πράγματα στο δικό μας κείμενο για να κάνουμε σύνθεση.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια αφήνοντας έξω παράλογα πράγματα.
Εμείς δώσαμε ένα κείμενο που ήταν πάνω από τις δυνατότητες μας. Αντε να κάνουμε ύστατη προσπάθεια», έλεγαν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές.
Νέα συμβιβαστική πρόταση ετοιμάζει η ομάδα Γιούνκερ, μετά τη χθεσινή αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα, για πρώτη φορά με τη χθεσινή του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, στους ευρωβουλευτές, που συζητούν το επενδυτικό σχέδιό του για την ΕΕ, σημείωσε πως μπορούσε να μείνει μόλις μία ώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς έπρεπε να αποχωρήσει για να προετοιμαστεί για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Γιούνκερ: Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ευρωπαϊκά κεφάλαια 35 δισ.
Παράλληλα, ο κ.Γιούκερ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «απαιτητικές», καθώς και ότι δεν αποδέχεται αυτό που λέγεται ότι η Κομισιόν επιβάλλει στην Ελλάδα μια θεραπεία λιτότητας, προσθέτοντας ότι είναι αλήθεια, όμως υπάρχει παράλληλα η πρόταση στήριξης της πραγματικής ελληνικής οικονομίας με κεφάλαια 35 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα κράτος και ότι θα διαθέτει μια διοίκηση ικανή να προχωρήσει σε καλές πολιτικές που θα έχουν αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, διευκρίνισε πως αν η Αθήνα αποδεχθεί προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις μπορεί να επωφεληθεί από ευρωπαϊκά κεφάλαια 35 δισ. ευρώ από σήμερα μέχρι και το 2020. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσέθεσε, ακόμη ότι επιθυμεί να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, «όμως, θα ήθελα επίσης η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική διοίκηση να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επωφεληθούν από τα μέσα που τους έχουν δοθεί».
Σενάρια και ημερομηνίες για πιθανή συμφωνία
Πάντως παρά το βαρύ κλίμα που επικρατεί μετά το χάσμα που προέκυψε παράγοντες της Ευρωζώνης, με αφορμή τα όσα ακούγονται για νέα συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ και νέες προτάσεις από τις δύο πλευρές, μιλούν για συμφωνία ακόμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Ενδεικτικό είναι πως μόλις ολοκληρώθηκε το χθεσινοβραδινό τετ α τετ Γιούνκερ-Τσίπρα και οι δύο πλευρές άφησαν να εννοηθεί πως έως τις 14 Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία ακόμα και αν πρόκειται για μία νέα παράταση λίγων μηνών.
Μάλιστα κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως οι επαφές του πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου,
Μάλιστα οι ίδιες πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση μιας νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Μία άλλη εναλλακτική ημερομηνία όπως έγραψε ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, είναι η 11η Ιουνίου. Οπως αναφέρει οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις ελπίζουν πως μια λεπτομερής συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τις 11 Ιουνίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για το πλήρες Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα.
Τετ α τετ Μέρκελ-Ομπάμα για την Ελλάδα στο περιθώριο των G7
Κατ' ιδίαν συνάντηση αναμένεται να έχουν την Κυριακή, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G7, στο Μόναχο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με αντικείμενο την Ελλάδα.
Αυτό μεταδίδει ο γερμανικός Τύπος, που επικαλείται Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, χωρίς να τον κατονομάζει.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για το ελληνικό ζήτημα στον απόηχο των δραματικών εξελίξεων, μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, και ενώ η αμερικανική κυβέρνηση διατρανώνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη να αποφευχθεί μια μοιραία εξέλιξη στο ελληνικό ζήτημα, καθώς θα έχει επιπτώσεις συνολικά στην παγκόσμια οικονομία.