Financial Times: Ο Τσίπρας θα έχει νέα συνάντηση την Παρασκευή με τους πιστωτές - iefimerida.gr

Financial Times: Ο Τσίπρας θα έχει νέα συνάντηση την Παρασκευή με τους πιστωτές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τελευταία ενημέρωση που έχει ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάβει τις συνομιλίες με τους πιστωτές της Ελλάδας την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπίγκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει μια ακόμη προσπάθεια («την 11η ώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά), για να έρθει σε συμφωνία και θα απελευθερωθούν τα πολυπόθητα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της τελευταίας δόσης.

Ο δημοσιογράφος επικαλείται την άποψη αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες το γεγονός ότι ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί να συνομιλήσει ξανά με την... άλλη πλευρά, είναι ένα θετικό σημάδι, παρά το γεγονός ότι το πρωί της Πέμπτης, δημόσια, φάνηκε να απορρίπτει τη συμβιβαστική προσφορά των τριών θεσμών – ειδικά στο ακανθώδες ζήτημα των περικοπών των συντάξεων.

Ο Τσίπρας μόνος του

Γράφει ακόμη: «Εδώ και καιρό οι ηγέτες της ΕΕ ήλπιζαν ότι ο κ.Τσίπρας θα αναλάβει προσωπικά τις διαπραγματεύσεις μετά από πολλές συζητήσεις που είχαν γίνει τους τελευταίους μήνες με μεσαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και δεν είχαν παρουσιάσει μικρή πρόοδο. Οι αξιωματούχοι εκφράσουν τώρα την αισιοδοξία τους ότι ένα περίγραμμα μιας συμφωνίας θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Όπως δηλώνει, δε, ανώτερος αξιωματούχος, «Ο Τσίπρας θέλει να το ολοκληρώσει μόνος του».

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Παρόλα αυτά, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι η εξεύρεση κοινού εδάφους θα είναι δύσκολη, με τις μεταρρύθμισεις του συνταξιοδοτικού συστήματος να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο. Στο συμβιβαστικό σχέδιο των πιστωτών, η Κομισιόν αναγκάστηκε να προσχωρήσει στο ΔΝΤ για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις.

Σύμφωνα με ανθρώπους που ενημερώθηκαν σχετικά με το σχέδιο των πιστωτών, αυτό θα ισοδυναμούσε με μείωση 1% του ΑΕΠ, το επόμενο έτος. Στο τέλος της συνάντησής του στις Βρυξέλλες με τον κ.Γιούνκερ, ο κ Τσίπρας ξεχώρισε τις συντάξεις και τις αυξήσεις στον ΦΠΑ ως κύρια σημεία τριβής. Από την άλλη, όμως, παραδέχθηκε πως οι δύο πλευρές είναι κοντά σε μια συμφωνία για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι τα πλεονάσματα θα καθορίσουν πόση περισσότερη λιτότητα θα πρέπει να επιβληθεί στην Ελλάδα.

Πάντως, όπως αναφέρει ο Σπίγκελ, ενώ οι στόχοι είναι χαμηλότεροι από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, εξακολουθούν να είναι υψηλότεροι από ό, τι η Αθήνα προσπάθησε να πετύχει. Τέλος, το άρθρο αναφέρει πως παρά τις απειλές της Αθήνας ότι ενδέχεται να μην πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας το απέκλεισε.

Ένα άτομο, με γνώση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών, είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει επιδρομή σε μη εκταμιευθέντα κονδύλια της ΕΕ για έργα υποδομής, έτσι ώστε να καλύψει την πληρωμή αυτής της εβδομάδας και άλλα 350 εκατομμύρια ευρώ για τις 12 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ