Για «μεγάλο χάσμα» μεταξύ των προτάσεων, Ελλάδας και δανειστών, κάνει λόγο ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico, ο οποίος διάβασε και τα δύο σχέδια, αλλά δεν κατονομάζεται.
Οπως γράφει στην ευρωπαϊκή του ηλεκτρονική έκδοση το αμερικανικό περιοδικό, ο ίδιος αξιωματούχος βλέπει «πιθανότητες 50-50» για επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-πιστωτών και προειδοποίησε και για αρνητική έκβαση όλους εκείνους που ελπίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας προτιμά μια σκληρή συμφωνία από μια καθόλου συμφωνία.
«Πρέπει να την πωλήσει στο κόμμα του» δήλωσε και πρόσθεσε πως «αυτό μπορεί να είναι ακόμα πιο σκληρό από το να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους θεσμούς».
Ωστόσο, το Politico σχολιάζει για τις διαφορές των σχεδίων που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, με πρώτη την απαίτηση των Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ για μεγαλύτερο πλεόνασμα από αυτό που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. «Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις είπαν στο Politico ότι το ΔΝΤ πίεζε τις προηγούμενες ημέρες για να παραμείνει ο τρέχον και υψηλότερο στόχος για (μεγαλύτερο) πλεόνασμα».
Γερμανός αξιωματούχος: Η Μέρκελ σχεδιάζει ψηφοφορία στη Bundestag για την Ελλάδα στα μέσα Ιουνίου
Την ίδια ώρα, ψηφοφορία για το θέμα της Ελλάδας φέρεται να σχεδιάζει στη γερμανική βουλή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στα μέσα Ιουνίου.
Αυτό φέρεται να δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος στην ευρωπαϊκή έκδοση του Politico, κάτι που το περιοδικό ερμηνεύει ότι σημαίνει ότι θα μέχρι το τέλος της εβδομάδας η επίτευξη συμφωνίας βγαίνει από το τραπέζι.
Μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι «η έλλειψη μιας απόφασης για την ελληνική κρίση απειλεί να ρίξει τη σκιά της πάνω από τη σύνοδο των G7».
Ευελιξία δανειστών στο πλεόνασμα, αλλά χάσμα ως προς το βάθος και τον βηματισμό των μεταρρυθμίσεων
«Οι πιστωτές της Ελλάδας ανησυχούν για μια απότομη οικονομική ύφεση στους αμέσως επόμενους μήνες και έχουν προετοιμαστεί για μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και για του χρόνου» δήλωσε στο Politico από την πλευρά του άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα, όμως ξεκαθάρισε πως «δεν είναι προετοιμασμένοι να επιτρέψουν στην Ελλάδα να υπερβούν τις βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το μεγαλύτερο κενό μεταξύ των δύο πλευρών είναι στον βηματισμό και το βάθος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων».
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει λόγο για πολιτική λύση, αλλά η Γερμανία κυρίως, δεν αποδέχεται καμία λύση που αγνοεί την οικονομική πραγματικότητα, σχολιάζει το Politico και παραθέτει τις δηλώσεις ενός Γερμανού αξιωματούχου: «Οι αριθμοί πρέπει να αυξηθούν».