Συνέντευξη-ποταμός του Ντάισελμπλουμ: Τα «υγρά φιλιά» του Γιούνκερ και το επεισόδιο με Βαρουφάκη - iefimerida.gr

Συνέντευξη-ποταμός του Ντάισελμπλουμ: Τα «υγρά φιλιά» του Γιούνκερ και το επεισόδιο με Βαρουφάκη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αγκαλιές, χτυπήματα στην πλάτη, ακόμη και... πρόβες γραβάτας στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι από τους πιο εκδηλωτικούς αξιωματούχους της Ευρώπης. Ακόμη και απέναντι σε κάποιους με τους οποίους είχε κοντραριστεί. Οπως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η σχέση των δύο τους πέρασε μία... τρικυμία πέρυσι. Παρόλα αυτά, πλέον είναι πολύ καλή, ισχυρίζεται ο Ολλανδός, που σχολίασε το πόσο εκδηλωτικός είναι ο Γιούνκερ, αλλά και τα... υγρά φιλιά που του δίνει κάθε φορά που τον βλέπει, όπως τα περιέγραψε. Στην ίδια συνέντευξη, μίλησε και για την περίφημη πρώτη γνωριμία του με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Πέρυσι, ο επικεφαλής του Eurogroup προκάλεσε θύελλα, όταν αποκάλεσε τον Γιούνκερ αμετανόητο καπνιστή και πότη, μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση. Ηταν μόλις εκείνος είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν και αναγκάστηκε να κάνει δημόσια δήλωση ότι δεν έχει πρόβλημα με το αλκοόλ, μετά από τα σχόλια που ακολούθησαν.

Σε μία συνέντευξή του στο ολλανδικό περιοδικό Vrij Nederland, μίλησε για όλα αυτά, τονίζοντας πως δεν πιστεύει ότι το σχόλιό του χάλασε τη σχέση του με τον Γιούνκερ ανεπανόρθωτα. «Ηταν ένα ατυχές αστείο που προκάλεσε αρκετά προβλήματα στον Ζαν Κλοντ. Του ζήτησα συγνώμη δύο φορές, πρώτα από το τηλέφωνο και μετά πίνοντας καφέ. Αυτό θα έπρεπε να κλείσει το ζήτημα», είπε.

Σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε τη μεταξύ τους σχέση καλή. «Μιλάμε σχεδόν κάθε εβδομάδα στο τηλέφωνο για να έχουμε την ίδια στάση για την Ελλάδα. Κάθε φορά που συναντιόμαστε με αγκαλιάζει και μου δίνει υγρά φιλιά», πρόσθεσε γελώντας ο Ντάισελμπλουμ. «Αν και φαίνεται ότι το κάνει με όλους», σημείωσε.

Βέβαια, γράφει το περιοδικό, ίσως αυτό το ατυχές σχόλιο που είχε κάνει για τον Γιούνκερ να του κόστισε και τη θέση του επιτρόπου της ΕΕ. Οταν εξελέγη ο Γιούνκερ, κυκλοφόρησε η επίμονη φήμη ότι είχε μπλοκάρει την υποψηφιότητα του Ολλανδού, από πείσμα. «Επιβεβαιώθηκε από αρκετούς αξιωματούχους», λέει ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times στο περιοδικό. «Ο Γιούνκερ έχει μνήμη ελέφαντα, ποτέ δεν ξεχνά τίποτα».

Το περιστατικό με τον Βαρουφάκη

Στη μακρά συνέντευξη, ο Ντάισελμπλουμ κλήθηκε να σχολιάσει και την επεισοδιακή πρώτη γνωριμία του με τον Γιάνη Βαρουφάκη στην Αθήνα, όταν ο υπουργός Οικονομικών έκανε αρνητικά σχόλια για την Τρόικα, με τον Ολλανδό να τον κοιτάζει αυστηρά, ενώ στο τέλος δεν του έδωσε το χέρι του παρά μόνο του είπε κάτι στο αυτί.

«Δεν κοίταζα ενοχλημένος για αυτά που έλεγε ο Βαρουφάκης, γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω τι έλεγε. Προσπαθούσα να παρακολουθήσω τη μετάφραση από τα ακουστικά που είχε απίστευτη καθυστέρηση, λες και ο μεταφραστής ήταν στη Θεσσαλονίκη», είπε ο Ντάισελμπλουμ, ενώ ακόμη αρνείται να αποκαλύψει τι είπε στον κ. Βαρουφάκη. «Το μήνυμα ουσιαστικά ήταν ότι δεν πίστευα ότι υπήρξε ιδιαίτερα σοφός», περιορίστηκε να πει.

Δεν ήταν η μόνη κίνηση Βαρουφάκη που σχολίασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη. Οταν του επισημάνθηκε η περιβόητη απόφαση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών να μην δειπνήσει με τους ομολόγους του μετά από το ταραχώδες Eurogroup στη Ρίγα, ο Ολλανδός απάντησε ότι δεν παρατήρησε καν την απουσία του.

«Αλλά αν έγινε ως δήλωση, δεν εντυπωσιάζομαι. Δεν με ενδιαφέρουν οι θεατρινισμού αυτού του τύπου, παρά μόνο οι συμπαγείς προτάσεις από τους Ελληνες για το πώς σχεδιάζουν να σώσουν τη χώρα τους από αυτό το χάλι. Αν τα πράγματα παραμείνουν έτσι, δεν θα τελειώσει καλά», είχε πει στο περιοδικό, που τον ακολούθησε σε εκείνο το ταξίδι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ