ΟΟΣΑ: Ο φόβος για ελληνική χρεοκοπία βλάπτει την παγκόσμια οικονομία -Συστάσεις για Δημόσιο και φόρους - iefimerida.gr

ΟΟΣΑ: Ο φόβος για ελληνική χρεοκοπία βλάπτει την παγκόσμια οικονομία -Συστάσεις για Δημόσιο και φόρους

(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις προσδοκίες του για την παγκόσμια ανάπτυξη περιόρισε ο ΟΟΣΑ, κάνοντας λόγο για υστέρηση επενδύσεων και ρίσκα, μεταξύ των οποίων και η πιθανή ελληνική χρεοκοπία, που βλάπτουν την εμπιστοσύνη.

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,1% φέτος, από το 3,7% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο. Με τις μεγάλες εταιρείες απρόθυμες να ξοδέψουν για εργοστάσια, εξοπλισμό και τεχνολογία, όπως έκαναν παλιότερα, η έλλειψη της ζήτησης επίσης έχει περιορίσει την εργασία, τους μισθούς και την κατανάλωση, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, πρέπει να επιλύσει το αδιέξοδο στη δημόσια οικονομία της Ελλάδας, που εξακολουθεί να πλήττει την εμπιστοσύνη. Μία ελληνική χρεοκοπία ή έξοδος από το ευρώ μπορεί να θέση σε κίνδυνο την ανάκαμψη, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

«Η αποτυχία εξεύρεσης μίας ικανοποιητικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της θα εντείνει την αντίληψη για νέο κίνδυνο και αβεβαιότητα», αναφέρει ο Οργανισμός. Οι συνέπειες πιθανότατα θα περιλαμβάνουν «χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό στην ευρωζώνη, αρνητική επίδραση στη δραστηριότητα και επανεκκίνηση των αρνητικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ της πραγματικής οικονομίας, του τραπεζικού τομέα και των δημόσιων δαπανών στις ευάλωτες χώρες».

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι μόλις στο 0,1% για φέτος, ενώ την επόμενη χρονιά θα διαμορφωθεί στο 2,3%. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του, ο Οργανισμός προβλέπει ότι ο δείκτης της ανεργίας θα μειωθεί το 2015 στο 25,7%, ενώ η τάση θα συνεχιστεί και το 2016, όταν και αναμένεται ο δείκτης να διαμορφωθεί στο 24,7%. Αντίστροφη θα είναι η τάση του χρέους φέτος, καθώς θα φτάσει στο 187,9% του ΑΕΠ από 184,1% του ΑΕΠ πέρυσι για να μειωθεί οριακά το 2016 στο 187,6% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει αναιμική το 2015, εξαιτίας της αβεβαιότητας για την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και της επιδείνωσης των συνθηκών ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, δύο καταλύτες που υπονομεύουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.

Η δείκτης τιμών καταναλωτή θα συνεχίσει να μειώνεται και φέτος, με τον ρυθμό να εκτιμάται στο 1,4%, για να ανακάμψει κατά 0,3% το 2016. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 3,4% του ΑΕΠ και στο 2,8% το 2016 από 3,6% το 2014, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

Η μεταρρύθμιση του φορολογικού και φοροεισπρακτικού συστήματος είναι αναγκαίες, για την αύξηση των δημόσιων εσόδων, τονίζει ο Οργανισμός, ενώ οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό θα βοηθούσαν στη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών. Η επιβάρυνση του χρέους θα παραμείνει πολύ υψηλή, ενώ η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, συστήνει ο Οργανισμός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΟΣΑ παγκόσμια οικονομία ανάπτυξη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ