H Άνγκελα Μέρκελ δε θέλει να αφήσει την Ελλάδα να πέσει. Κι εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για να επιτευχθεί συμφωνία με την Αθήνα. Με κάθε κόστος...
Αυτά ισχυρίζεται νέο ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild. H συνάντηση της Δευτέρας στην καγκελαρία δεν ήταν άλλο παρά ένα στάθμισμα των παραγόντων, για το πώς θα μπορέσει να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα προέκυψε το σχέδιο: οι πιστωτές να παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση έναν τελευταίο κατάλογο με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και περικοπές. Ήδη, σήμερα θα σταλεί η λίστα στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας.
Την ίδια στιγμή ο Τσίπρας θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.-Κ. Γιούνκερ. Ο Τσίπρας έχει στις αποσκευές μία προσφορά της Ελλάδας, ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης την Τρίτη το βράδυ.
Όμως την ίδια ώρα ο χρόνος γίνεται όλο και πιο λίγος. «Ο Έλληνας ασθενής είναι λίγο πριν την ανακοπή», ανέφερε ο υπεύθυνος ευρωπαϊκής πολιτικής του SPD Axel Schäfer, σήμερα το πρωί. «Η μοίρα της Ελλάδας κρέμεται από μία πολύ λεπτή κλωστή», πρόσθεσε ο Schäfer.
Η καγκελάριος έχει εν τω μεταξύ μετατρέψει την σωτηρία της Ελλάδας σε ζήτημα κορυφής. Και γι' αυτό το λόγο είναι έτοιμη ακόμα και να έρθει σε σύγκρουση με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η τελευταία δε θέλει να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερες πιστώσεις, αν η χώρα δεν προχωρήσει στις περικοπές που της έχουν υπαγορευτεί. Η μόνη παραχώρηση που κάνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι η συνολική αποπληρωμή όλων των δανειακών δόσεων του Ιούνιου προς το ταμείο στο τέλος του μήνα.
Αντίθετα, η καγκελάριος είναι έτοιμη για περισσότερη υποστήριξη. Ακόμα κι αν στο τέλος θα έπρεπε να υπάρξειένα ακόμα κούρεμα χρέους.
Η Μέρκελ γνωρίζει ότι ήδη την Παρασκευή θα μπορούσαν να τελειώσουν τα χρήματα της Αθήνας, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει δάνειο 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Πολλοί ειδικοί είναι βέβαιοι πως αυτό το ποσό πολύ δύσκολα θα μπορέσει να το βρει η Αθήνα. Ωστόσο: η Ελληνική κυβέρνηση δείχνει ανυποχώρητη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να προειδοποιεί, ότι η χώρα δεν εκβιάζεται.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε από την πλευρά του μια 46σελιδη λίστα με προτάσεις μεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλες. Μέσα στην λίστα βρίσκεται μία αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13%, ένας πρόσθετος φόρος για τους 500 πιο πλούσιους Έλληνες ιδιώτες και εταιρίες, καθώς και απόσυρση των υποσχέσεων για αύξηση του βασικού μισθού στην Ελλάδα.
Ωστόσο, η λίστα θεωρείται από τη Μέρκελ και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη ανεπαρκής. Ανεπαρκή την αποκάλεσε και ο πρόεδρος του eurogroup, Jeroen Dijsselbloem. Ο Τσίπρας πρέπει να εργαστεί περισσότερο, είναι το συμπέρασμα που βγάζει η εφημερίδα.
Το καλοκαίρι του 2012 – δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης – η καγκελάριος αποφάσισε: Η Ελλάδα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μείνει στην Ευρωζώνη. Τώρα κάνει τα πάντα, ώστε να ισχύσει και στο μέλλον αυτή η υπόσχεση, καταλήγει το δημοσίευμα.