Το Eurogroup βλέπει αδιέξοδο με Ελλάδα και συζητά νέο... κούρεμα - iefimerida.gr

Το Eurogroup βλέπει αδιέξοδο με Ελλάδα και συζητά νέο... κούρεμα

[node-title]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την Ελλάδα να βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο η συνεδρίαση του Eurogroup (Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης) παρουσία και του Ελληνα υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και θα τους γνωστοποιήσει τόσο την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που τρέχει όσο και τα βασικά σημεία του Προϋπολογισμού που καταρτίστηκε για το 2012 και κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Βεβαίως ο κ. Βενιζέλος θα έχει και αντίλογο καθώς στη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να μετάσχουν και οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικα.

Το Eurogroup παρά το γεγονός ότι έχει ως βασικό του στόχο να προετοιμάσει την ατζέντα της συνόδου κορυφής της 18ης Οκτωβρίου με θέμα της οικονομική διακυβέρνηση στην ουσία η ελληνική κρίση χρέους κυριαρχεί πάνω από όλα τα ζητήματα και ανοίγει μάλιστα νέο κύκλο συζητήσεων για το αν επαρκούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η Τρόικα έχει αρχικά συμφωνήσει στα μέτρα που απαιτούνται αλλά διατηρεί επιφυλάξεις αρχικά για την εφαρμογή τους και στη συνέχεια για την επάρκειά τους κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς και κάτω από ποιές προϋποθέσεις θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Ενώ όλοι περιμένουν ότι αυτό θα συμβεί στις 18 Οκτωβρίου, αρκετοί εκφράζουν επιφυλάξεις για το χρόνο και κάνουν λόγο ακόμη για τέλος Οκτωβρίου ή και αρχές Νοεμβρίου.

Αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συζήτηση για κούρεμα του χρέους της Ελλάδας δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας και δίνει την ευκαιρία στις... αγορές να «ποντάρουν» ήδη στην μετάσταση της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία.

Ενδεικτικό της πραγματικότητας είναι τόσο το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που υποστηρίζει πως οι υπουργοί Οικονομικών θα «ξεκινήσουν προετοιμασίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την περαιτέρω ενίσχυση του EFSF», όσο και η επισήμανση του πρακτορείου Reuters, που εκτιμά πως από την τελική έκθεση της Τρόικας θα εξαρτηθεί το πόσο θα είναι τελικά το haircut στο ελληνικό χρέος, προβλέποντας ότι μπορεί να φτάσει και στο 50%, από 21% που είναι επισήμως σήμερα.

Το δύσκολο 15νθήμερο της Ελλάδας

Σε κάθε περίπτωση από σήμερα και έως τις 18 Οκτωβρίου, δηλαδή για τις δύο επόμενες εβδομάδες πραγματοποιούνται κρίσιμες επαφές και συνεδριάσεις οργάνων που εν πολλοίς θα καθορίσουν τις εξελίξεις και στη χώρα.

Συγκεκριμένα:

  • Την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τελευταία φορά υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος και αναμένεται να τοποθετηθεί επί του συνόλου της κρίσης χρέους.
  • Την επόμενη Κυριακή 9 Οκτωβρίου θα συναντηθούν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να λάβουν οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα αλλά και την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
  • Την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, θα γίνουν δημοπρασίες εντόκων γραμματίων από το Ελληνικό και από το Ιταλικό δημόσιο.
  • Στο Eurogroup της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου ενδεχομένως να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης στη Ελλάδα, όπως προανήγγειλε πριν μερικές ημέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και πολλοί το αμφισβητούν.
  • Το διήμερο 14 και 15 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται μια ακόμα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20, στο Παρίσι.
  • Στις 17 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και την επομένη, στις 18 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ