Μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι υπάρχουν τρόφιμα που διατηρούνται από 7 μήνες έως και 1 χρόνο στην κατάψυξη; Σύμφωνα με το infographic της FreezeLabels.net κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Η κατάψυξη του φαγητού σταματάει την ανάπτυξη των βακτηρίων, οπότε θεωρητικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί απεριόριστα ως πρακτική. Ωστόσο γνωρίζουμε από εμπειρία, ότι η ποιότητα του φαγητού μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, ακόμα και στην κατάψυξη. Ετσι είναι σημαντικό να τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα που ακολουθούν για την αποθήκευση του φαγητού.
Στην κατηγορία με τα ψωμιά και τα γλυκά, τα ανθεκτικότερα είναι τα ψημένα μάφιν που μπορούν να μείνουν στην κατάψυξη έως και 12 μήνες, ενώ οι βάφλες, το άψητο ψωμί και το κέικ, μόνο 1 μήνα.
Τα κρεατικά αποδεικνύονται πιο ανθεκτικά, με τις χοιρινές μπριζόλες να μπορούν να διατηρηθούν έως και 12 μήνες στην κατάψυξη και τις μοσχαρίσιες ακόμη περισσότερο. Ομως μην το δοκιμάσετε αυτό με το Μπέικον ή τις κοτομπουκιές.
Στα ψαρικά, τα πιο ανθεκτικά αποδεικνύονται ο κάβουρας και ο αστακός, με 10 και 12 μήνες αντοχής στην κατάψυξη αντίστοιχα, ενώ το καπνιστό ψάρι και η κονσέρβα μόλις 2 μήνες.
Τα γαλακτοκομικά καλό είναι να μην μένουν πολύ στην κατάψυξη, αφού εκτός από τη μαργαρίνη και το βούτυρο που αντέχουν 9 και 12 μήνες αντίστοιχα, τα υπόλοιπα έχουν πολύ πιο μικρή διάρκεια ζωής στην κατάψυξη.
Τα φρούτα που δεν είναι εσπεριδοειδή αντέχουν έως 12 μήνες, όπως και τα λαχανικά, σε αντίθεση με τα εσπεριδοειδή και τα καρύδια που αντέχουν μόλις 3. Οσο για τις σούπες, καλό είναι να μην μένουν πάνω από 3 μήνες στην κατάψυξη.
Στα πόσιμα το γάλα μπορεί να αντέξει έως και 6 μήνες στην κατάψυξη, όπως και οι σπιτικοί χυμοί, ωστόσο αυτοί που έχουν συντηρητικά αντέχουν το διπλάσιο.
Τέλος τα ζυμαρικά δεν αντέχουν πάνω από 2-3 μήνες στην κατάψυξη, ενώ τα μπαχαρικά και τα βότανα αντέχουν έως και 1 χρόνο.