Telegraph: Η ελληνική χρεοκοπία πλησιάζει -Μήπως ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να επιστρέψει στη δραχμή; - iefimerida.gr

Telegraph: Η ελληνική χρεοκοπία πλησιάζει -Μήπως ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να επιστρέψει στη δραχμή;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC / ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«H ελληνική χρεοκοπία πλησιάζει ενώ οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν τελεσίγραφα» είναι ο τίτλος των Ambrose Evans-Pritchard και Szu Ping Chan στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, εκφράζοντας την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει την επιστροφή στη δραχμή.

Οι δύο αναλυτές κάνουν λόγο για «μια ολοένα και πιο επικίνδυνη αναμέτρηση» Ελλάδας-πιστωτών, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν αποστείλει η μία στην άλλη τα τελικά κείμενα των προτάσεών τους, τα οποία είναι «ασύμβατα» μεταξύ τους. Οι Βρετανοί δημοσιογράφοι μιλούν για πρόταση εκ μέρους των δανειστών υπό τη μορφή τελεσίγραφου, το λεγόμενο «take-it-or-leave-it», ενώ από την άλλη «ο Αλέξης Τσίπρας προκατέβαλε την κίνηση των ορμητικών νερών (των προτάσεων των δανειστών) μέσα από τις δικές του προτάσεις, με τις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ αποδέχεται εκ των προτέρων πως δεν θα γίνουν αποδεκτές από τους τεχνοκράτες».

Ολοένα και πιο επικίνδυνη η αναμέτρηση Ελλάδας-πιστωτών

Οι δημοσιογράφοι της Telegraph για να εξηγήσουν το επιχείρημά τους τονίζουν ότι στόχος του Ελληνα πρωθυπουργού είναι η πολιτική απόφαση και αυτό ερμηνεύεται από τη φράση του: «Η απόφαση εναπόκειται τώρα στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης». «Ο κ. Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να δείξει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ο κύριος της μοίρας της». Χαρακτηριστική είναι η φράση του Αλέξη Τσίπρα: «Δεν περιμένουν από αυτούς να καταθέσουν το δικό τους σχέδιο πίσω σε εμάς. Η Ελλάδα είναι αυτή που καταθέτει προτάσεις».

Και στη συνέχεια, οι Pritchard και Chan τονίζουν αν και ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού στον οποίο ανέφερε ότι οι δυνάμεις της ΕΕ θέλουν να κάνουν παράδειγμα πετώντας την Ελλάδα έξω έτσι ώστε καμία άλλη χώρα να μην τολμήσει να αμφισβητήσει τη λιτότητα ή το δόγμα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, «είναι σε μια μαρξιστική γλώσσα, η απειλή του να χρεοκοπήσει και να πυροδοτήσει μια στρατηγική κρίση στην ευρωζώνη είναι μια βυζαντινής καταβολής πονηριά» αρκεί κάποιος να ακούσει προσεκτικά τα λόγια του: «Αν κάποιος κατά κάποιο τρόπο πιστεύει ή θέλει να πιστεύει ότι αυτή η απόφαση αφορά μόνο την Ελλάδα, κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Θα τους πρότεινα να ξαναδιαβάσουν το αριστούργημα του Χέμινγουεϊ “Για ποιον χτυπά η καμπάνα”».

Αν και ο Τσίπρας έχει μαρξιστική λογική, η πονηριά του να απειλήσει με ντόμινο όλη την Ευρώπη είναι βυζαντινής προέλευσης

H εφημερίδα διερωτάται «μήπως τελικά ο Τσίπρας έχει πειστεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με ανεκτούς όρους και έχει αποφασίσει επιστροφή στη δραχμή και όσα κάνει γίνονται για να δείξει ότι η Ελλάδα εξωθείται στο Grexit;». «Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για το κατά πόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανώς ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, έχει ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως μια συμφωνία με ανεκτούς όρους είναι αδύνατη και μπορεί ήδη να έχει παραιτηθεί στην πτώχευση και σε μια επιστροφή στη δραχμή παρά στο να προδώσει τον σκοπό του. Αν είναι έτσι, η στρατηγική σε αυτό το σημείο είναι να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την οριστική ρήξη, ώστε να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι θα εξαναγκαστεί σε Grexit» γράφουν οι Βρετανοί αναλυτές.

«Το κατά πόσο ο κ. Τσίπρας θέλει στην πραγματικότητα να υποχωρήσει με σκοπό να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, είναι κάτι μη ξεκάθαρο. Πέταξε το γάντι (στην άλλη πλευρά) με ένα γεμάτο ένταση άρθρο στη Le Monde την Κυριακή, κατηγορώντας τους δανειστές ότι έχουν παράλογες απαιτήσεις και για ασφυκτική δημοκρατία στην Ευρώπη» γράφει η Telegraph.

Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο ο Τσίπρας θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ πάση θυσία

Το ίδιο αναφέρει στην εφημερίδα και οικονομολόγος του Oxford Economics, Gabriel Sterne, που λέει ότι είναι επιφανειακή η επικρατούσα αφήγηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει συνεχώς λάθη και οδεύει προς την καταστροφή, γιατί βασίζεται στη βεβαιότητα ότι ο Τσίπρας θέλει πάση θυσία να μείνει στο ευρώ, κάτι που ίσως να μην ισχύει.

Telegraph: Η ελληνική χρεοκοπία πλησιάζει -Μήπως ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να επιστρέψει στη δραχμή; | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ grexit Αλέξης Τσίπρας Χρεοκοπία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ