Στην τελική φάση για την επίτευξη συμφωνίας εισέρχονται οι συζητήσεις Ελλάδας-Θεσμών και με στόχο τη συγγραφή ενός κειμένου κοινής αποδοχής, ο πρωθυπουργός αναχωρεί το μεσημέρι εσπευσμένα για τη βελγική πρωτεύουσα, με την ελληνική πρόταση των 47 σελίδων στις αποσκευές του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό προκειμένου να του δώσει την αντιπρόταση των δανειστών στην 47σέλιδη πρόταση που κατέθεσε στους δανειστές η Ελλάδα το βράδυ της Δευτέρας.
Η Αθήνα ζητάει πολιτική διαπραγμάτευση, ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες διαφωνίες και να καλυφθούν τα "κενά" που έχουν καταγραφεί στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις των Brussels Group. Με αυτή την θέση, ο Αλέξης Τσίπρας θα δει απόψε τον πρόεδρο της Κομισιόν, έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό ταξιδεύουν και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Η συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν είναι προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ.
Η προσοχή όλων στρέφεται στα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που θα έχουν οι δυο άντρες, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν τις πρώτες πρωινές ώρες στο iefimerida.gr ότι "μπορεί και να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή". Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν πως "δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα δώσουμε όλα", γι'αυτό και άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Κυβερνητικές πηγές: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα δώσουμε όλα
Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένει την αντιπρόταση των θεσμών, η οποία αποτελεί...προϊόν της πενταμερούς που συνεδρίασε τη Δευτέρα.
Ενδεχόμενες επαφές και με Μέρκελ-Ολάντ
Δεδομένης της κρισιμότητας των στιγμών για την πορεία των διαπραγματεύσεων και σε συνάρτηση με την κατάληξη των συνομιλιών, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε κατάσταση... συναγερμού.
Το περιβάλλον του κ. Τσίπρα δεν αποκλείει -αν όλα κυλήσουν ομαλά και έχουμε συμφωνία - ο πρωθυπουργός να έχει επαφές τα επόμενα εικοσιτετράωρα τόσο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μερκελ, όπως και με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Διόλου τυχαία δε, η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Ευρώπη θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό, δεν παρέλειψε να πετάξει το… το μπαλάκι στους Ευρωπαίους ηγέτες, λέγοντας ότι οι αποφάσεις ανήκουν πια εκεί.
Τα ανοικτά θέματα της συμφωνίας
Η συμφωνία πάντως, που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνει βασικά σημεία, στα οποία είναι γνωστό ότι Αθήνα και Βρυξέλλες διατυπώνουν σταθερά ετερόκλητες απόψεις. Μένει λοιπόν να διαπιστωθεί, εάν απόψε θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια και αν θα βρεθεί «κοινή οδός» :
- Ασφαλιστικό: Η ελληνική πλευρά ζητά την αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Αντιθέτως, οι δανειστές ζητούν να μην καταργηθεί, κάτι όμως που θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση των ήδη μειωμένων συντάξεων.
- ΦΠΑ: Στον ΦΠΑ, οι δανειστές θέλουν η Αθήνα να δεχθεί το σύστημα των διπλών συντελεστών (12%-23%) που θα εμπεριέχει αύξηση σε βασικά ήδη διατροφής. Αντιθέτως, η δική μας πλευρά επιμένει σε τριπλό συντελεστή (6%-11%-22%) εκτιμώντας το μέτρο ότι θα αποδώσει 1δις ευρώ ετησίως κατά προσέγγιση.
- Δημοσιονομικό: Πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από 1% για το 2015 θέλει η κυβέρνηση (κοντά στο 0,8%) και το 2016 να αγγίξει το 1,5%, με την άλλη πλευρά να επιμένει για 1,5% φέτος.
- Δημόσια Διοίκηση: Συνέχιση των αλλαγών στο δημόσιο τομέα, επιθυμούν οι εταίροι με… εξορθολογισμό των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και απολύσεις στις επαναπροσλήψεις Κατρούγκαλου.
- Αποκρατικοποιήσεις: στις αποκρατικοποιήσεις οι δανειστές, ζητούν να μείνουν αμετάβλητα τα προγραμματισμένα έσοδα ύψους 1,8δις ευρώ μέχρι το 2020.
Το επικρατέστερο σενάριο
Τέλος, στην παρούσα φάση , το επικρατέστερο σενάριο -με βάση την πρόοδο που έχει καταγραφεί- είναι να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία, μέσω της οποίας θα καταστεί εφικτό να εκταμιευθεί ποσό της δόσης των 7,2δις ευρώ, ώστε να πληρωθούν και οι δόσεις προς το ΔΝΤ τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το χρονικό περιθώριο έχει μετατοπιστεί, αφού στις 30 του μήνα λήγει το προγράμμα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο ζητά συμφωνία μέχρι τις 14 Ιουνίου, λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που εχει το γερμανικό κοινοβούλιο.
Τέλος, η Ελλάδα διεκδικεί αναφορά για ρύθμιση του Χρέους, στη συμφωνία «μακράς πνοής» με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων να παραπέμπουν σε συζητήσεις που μπορούν να ξεκινήσουν από το Φθινόπωρο.