Σε εφιάλτη εξελίσσεται ο ΕΝΦΙΑ και για τη σημερινή κυβέρνηση, αφού όχι μόνο δεν καταργείται από φέτος αλλά φαίνεται ότι δεν πρόκειται ούτε καν να υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες!
Τα νεώτερα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης σίγουρα δεν είναι ευχάριστα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού ενώ περίμεναν σημαντική ελάφρυνση με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ- που ήταν μια από τις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης- η ψυχρή αλήθεια των αριθμών οδηγεί σε άλλη κατεύθυνση. Όπως παραδέχονταν ως και χθες υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από το φετινό φόρο ακινήτων αποτελούν ένα από τα σημεία της διαπραγμάτευσης για το δημοσιονομικό "κενό" και μπορεί η πρόθεση να είναι η μείωση του βάρους κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, αλλά φαίνεται ότι τα... κουκιά δεν βγαίνουν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα 2,650 δισ ευρώ θα μείνουν ως έχουν στον Προϋπολογισμό.
Η διατήρηση του εισπρακτικού στόχου φαίνεται ότι συμπαρασύρει και τις Τιμές Ζώνης. Μπορεί οι νέες αντικειμενικές αξίες να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι ο υπολογισμός του φόρου ακινήτων θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Όπως έχει επισημάνει εγκαίρως το iefimerida, ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ρητώς ότι ο υπολογισμός του φόρου γίνεται με τις αξίες που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κι ως εκ τούτου για να ισχύσει κάτι διαφορετικό θα πρέπει να αλλάξει η σχετική διάταξη. Οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό φαίνεται, όμως, ότι οδηγούν αλλού και όπως μετέδωσε το Mega, η σχετική διάταξη θα μείνει ανέπαφη, κάτι που σημαίνει ότι ο τρόπος υπολογισμού του φετινού ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με τον περσινό και οι νέες Τιμές Ζώνης θα ισχύουν μόνο για τις πάσης φύσεως μεταβιβάσεις (αγορές, γονικές παροχές, κληρονομιές).
Εδώ ελλοχεύει, ωστόσο, ο κίνδυνος της μετωπικής σύγκρουσης με το ΣτΕ που έχει στείλει 6μηνο τελεσίγραφο από τον περασμένο Νοέμβριο για προσαρμογή των Τιμών Ζώνης στα επίπεδα της σημερινής πραγματικότητας. Αν η κυβέρνηση αγνοήσει αυτό το τελεσίγραφο και βεβαιώσει το φετινό φόρο με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, θα ανοίξει "μέτωπο" με το ΣτΕ, καθιστώντας σχεδόν βέβαιητη δικαίωση όσων προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια κατά του ΕΝΦΙΑ για το 2015.
Στην καλλίτερη περίπτωση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν να περιμένουν μια παρέμβαση στην κλίμακα του φόρου, που θα είχε ως στόχο να ανακατανείμει τα βάρη, χωρίς να αλλάζει ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να μετακινηθούν σημαντικά βάρη προς τις υψηλές Τιμές Ζώνης, με αύξηση των σχετικών συντελεστών, ενώ θα χρειαστεί να "πειραχθεί" και η κλίμακα του Συμπληρωματικού Φόρου που εφαρμόζεται σε ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ.