Οι δανειστές μας προσγειώνουν: Πρόοδος αργή – Πρόταση ασαφής - iefimerida.gr

Οι δανειστές μας προσγειώνουν: Πρόοδος αργή – Πρόταση ασαφής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χαμηλώνουν αισθητά τις προσδοκίες οι δανειστές έπειτα από τις συνεχόμενες αισιόδοξες δηλώσεις περί σύγκλισης Ελλάδας – εταίρων και συμφωνίας προ των πυλών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία θεωρητικά δεν είναι εφικτή αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτή θα έλθει κάποια στιγμή.

Ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ τόνισε ότι η πρόοδος στην Ελλάδα είναι αργή και ανεπαρκής, ενώ, υπογράμμισε ότι η πρόταση της Ελλάδας πρέπει να πληροί τις οικονομικές συνθήκες. «Δεν είναι σωστό να πιστεύουμε ότι μπορούμε να συναντηθούμε στο μέσο».

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε στους δημοσιογράφους ότι «θα κάνω τα πάντα για να βγάλω την Ελλάδα από την άβυσσο», αλλά ξεκαθάρισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι ειλικρινής με τους ψηφοφόρους της».

Αναλυτικά τι είπε ο Ντάισελμπλουμ

«Δεν θα τα βρούμε στο μέσο της διαδρομής με την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις. Τα μέτρα που θα πάρουν οι Ελληνες πρέπει να είναι όσο ισχυρά όσο είχαμε συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πρέπει να υπάρχει ο σωστός προϋπολογισμός. Η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της. Οι Ελληνες πρέπει να σηκωθούν πάλι, δεν μπορούν να είναι για πάντα έτσι.

Δεν θα υπάρξει εκταμίευση αυτή την εβδομάδα. Η πραγματική διορία είναι στο τέλος του μήνα. Τότε τελειώνει το πρόγραμμα, αν δεν υπάρχει συμφωνία.

Αποψη μου είναι ότι πρέπει να τους βγάλουμε από την άβυσσο και να μπουν στο σωστό οικονομικό δρόμο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό απαιτεί όλα τα μέτρα.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει στους ψηφοφόρους της ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις. Ακόμη κι αν κέρδισες τις εκλογές με πολλές υποσχέσεις- ίσως υπερβολικά πολλές- πρέπει να πας στους ψηφοφόρους σου και να εξηγήσεις ότι η οικονομία ξανά έχει καταρρεύσει πλήρως, τα φορολογικά έσοδα έχουν μείνει πίσω, οι επενδυτές ξανά φεύγουν, υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτές τις υποσχέσεις.


Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης να υπάρξει συμφωνία. Κάποιοι κρίνουν πολύ ανάλαφρα τις συνέπειες που αυτό θα έχει στη νομισματική ένωση και το ευρώ».

Δεν ικανοποιήθηκαν οι δανειστές από τις προτάσεις

Οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ έρχονται να συμπληρώσουν ένα δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο η πρόταση 47 σελίδων της Αθήνας δεν φαίνεται να ικανοποιεί ιδιαίτερα τους δανειστές.

Οι εταίροι ζητούν περισσότερες παραχωρήσεις σε θέματα όπως το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για την αποστολή του ολοκληρωμένου προγράμματος της Ελλάδας, το Reuters μεταδίδει τώρα, επικαλούμενο πηγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πως «το πρόγραμμα θεωρείται μη ολοκληρωμένο, στο επίπεδο των παραχωρήσεων που κάνει η Ελλάδα σε συνταξιοδοτικά και εργασιακά. Οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερες παραχωρήσεις σε αυτά τα θέματα, που αποτελούν τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Μάλιστα το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει -επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο- πως η Αθήνα φρόντισε να στείλει το κείμενο των 47 σελίδων εγκαίρως, πριν από τη συνάντηση των πέντε (Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι) χθες στο Βερολίνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε σήμερα πως το πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο, καλώντας τους ηγέτες της Ευρώπης να το αποδεχτούν.

Κυβέρνηση: Περιμένουμε την πρόταση των Θεσμών

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις-φωτιά του Γερούν Ντάισελμπλουμ κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η κυβέρνηση περιμένει την πρόταση των Θεσμών.

Σημείωναν ακόμη ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Πήτερ Σπήγκελ: Ο Ντάισελμπλουμ μιλούσε για εκταμίευση

Μια διαφορετική ερμηνεία στα λόγια του προέδρου του Eurogroup δίνει ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πήτερ Σπήγκελ.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες επισημαίνει ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλούσε για την εκταμίευση της δόσης και όχι για τη συμφωνία.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «Ακόμη κι αν οι Θεσμοί με την Ελλάδα φθάσουν σε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα, αυτή θα πρέπει να περάσει μέσω του Eurogroup». «Ετσι ακόμη και θεωρητικά δεν είναι πιθανή αυτή την εβδομάδα» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ κατά τον Πήτερ Σπήγκελ εννοώντας την εκταμίευση της δόσης.

Αγώνας δρόμου στις Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα οι διαδικασίες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων φαίνεται πως επιταχύνονται, καθώς, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των δανειστών αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα το απόγευμα σε επίπεδο Brussels Group ενώ όπως ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωζωνης αύριο θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup. Μη εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει και το Eurogroup σε επίπεδο υπουργών.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της χτεσινής «μίνι» Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο, όπου έλαβαν μέρος οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και των θεσμών, πηγές της Επιτροπής σημείωσαν ότι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι σε επίπεδο κορυφής η Ευρωζώνη και οι θεσμοί τείνουν πλέον να ομιλούν με ενιαία φωνή. Τόνιζαν επίσης ότι Μέρκελ και Ολάντ μετά τις διαδοχικές διαβουλεύσεις που είχαν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ γνωρίζουν ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές» της κάθε πλευράς.

Με βάση αυτήν την κοινή αντίληψη αναμένεται ότι τις επόμενες ώρες θα αρχίσει να διαμορφώνεται ένα σχέδιο κοινής συμφωνίας. Κοινοτικοί παράγοντες σημείωναν ότι η χτεσινή συνάντηση αποσκοπούσε στην άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των θεσμών και στη διαμόρφωση κοινής πολιτικής γραμμής. Ως προς το πιθανό περιεχόμενο της υπό εκκόλαψη συμφωνίας παράγοντες της Ευρωζώνης άφηναν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει μια απόφαση που θα έχει περισσότερο μεσοπρόθεσμο και λιγότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, αφού δε θα συμπεριλαμβάνει τελικές διευθετήσεις για το ελληνικό χρέος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ