Το ισπανικό εστιατόριο El Celler de Can Roca κέρδισε χθες και πάλι τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο επικρατώντας του περυσινού νικητή, του Noma, με το οποίο τα τελευταία χρόνια εναλλάσσουν την πρωτιά.
Το εστιατόριο της Κοπεγχάγης Noma, που κατείχε αυτό τον τίτλο πέρυσι, αλλά και από το 2010 ως το 2012, έπεσε δύο θέσεις πιο κάτω στην τρίτη θέση της λίστας "50 Best Restaurants" μαζί με τον σεφ και ιδιοκτήτη του Ρενέ Ρετζέπι, κατά την ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Guildhall του Λονδίνου.
Το El Celler de Can Roca, του οποίου συνιδιοκτήτες είναι οι τρεις αδελφοί Ρόκα, βρίσκεται στην Χιρόνα της Ισπανίας και άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του το 1986. Αρχικά το εστιατόριο βρισκόταν δίπλα σε αυτών των γονιών των τριών αδελφών, ενώ το 2007 μετακόμισε σε ένα άλλο κτίριο, λίγα μέτρα πιο πέρα. Το τριών αστεριών Michelin εστιιατόριο σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα της Καταλονίας. Δημιουργική παραδοσιακή κουζίνα, βέβαια, με πιάτα τα οποία φημίζονται για την παρουσιάσή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καραμελωμένες ελιές σερβίρονται πάνω σε ένα ... μπονσάι. Αξιομνημόνευτο είναι και το κελάρι του, το οποίο διαθέτει πάνω από 60.000 μπουκάλια κρασιού.
Τα αδέρφια Ρόκα
Ένα τυπικό πιάτο του κορυφαίου εστιατορίου
Οι διοργανωτές του διαγωνισμού το περιέγραψαν ως «η φιλοξενία στα καλύτερά της», ενώ το 2014 βρέθηκε στη δεύτερη θέση και το 2013 και πάλι στην πρώτη απομακρύνοντας από την κορυφή το Noma.
Το Noma
Η Osteria Francescana στη Μόντενα της Ιταλίας σχεδόν άγγιξε φέτος τη νίκη μετακινούμενη στη δεύτερη θέση, ενώ το Central στη Λίμα ανέβηκε 11 θέσεις κι έφτασε στην τέταρτη ρίχνοντας στην πέμπτη το Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης.
To Osteria Francescana
Και μία από τις διάσημες σαλάτες του
Το Central στη Λίμα κέρδισε την τέταρτη θέση
Ένα από τα πιάτα του
Το Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα
Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται με το Mugaritz στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας, το Dinner by Heston Blumenthal του Λονδίνου, το Narisawa στο Τόκιο, το D.O.M στο Σάο Πάολο και το Gaggan στην Μπανγκόκ.
Οι καταγγελίες για τη διαδικασία της ψηφοφορίας
Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται από το 2002 από το περιοδικό Britain's Restaurant, ανταγωνίζεται πλέον τα γαστρονομικά αστέρια που χορηγούνται από τους οδηγούς της Michelin. Βασίζεται στις προσωπικές εμπειρίες περισσότερων από 1.000 σεφ, ιδιοκτητών εστιατορίων και ειδικών του χώρου των τροφίμων και όχι σε προκαθορισμένα κριτήρια.
Ωστόσο, η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε εν μέσω έντονης κριτικής σχετικά με τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Μία γαλλική οργάνωση, η Occupy 50 Best, πραγματοποίησε διαμαρτυρία κατηγορώντας τους διοργανωτές για σεξιστικές διακρίσεις, προκατάληψη και έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία επιλογής.
Πριν από την επιλογή, ο διευθυντής του ομίλου Ουίλιαμ Ντρου δήλωσε ότι οι διοργανωτές επιστράτευσαν φέτος την εταιρεία συμβούλων Deloitte ως ανεξάρτητο κριτή για να επιβλέψει τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Επίσης ανακοινώθηκε ότι από το 2016, η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη--η πρώτη φορά εκτός Βρετανίας.