Η προθεσμία της Ελλάδας, τυπικά, φτάνει ως την Παρασκευή, οπότε και πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ. Όλοι, όμως, περιμένουν αν η Αθήνα θα κερδίσει νέα παράταση.
Το Politico αναφέρει πως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει – τουλάχιστον όχι αυτή την εβδομάδα. Η απάντηση, δε, για το αν θα λάβει νέα παράταση είναι «ναι». Και αυτό διότι, έπειτα από πέντε χρόνια με προγράμματα διάσωσης, η Ευρώπη δεν είναι αποφασισμένη να τραβήξει την πρίζα.
Η διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας είναι εκπληκτικά αποτελεσματική
«Έτσι, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν η Ελλάδα θα λάβει μια βραχυπρόθεσμη σανίδα σωτηρίας αυτήν την εβδομάδα, αλλά τι θα έρθει μετά. Η Αθήνα μπορεί να κερδίσει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουνίου, αλλά θα πρέπει αμέσως να εξασφαλίσει μια ολόκληρη νέα συμφωνία διάσωσης για να συνεχίσει να ξεπληρώνει τους πιστωτές της», αναφέρει το άρθρο.
Για όλους αυτούς τους λόγους πραγματοποιήθηκε η συνάντηση «βαρέων βαρών» στο Βερολίνο, όπου, σύμφωνα με ανώτερη πηγή, «θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το σημαντικότερο βράδυ των τελευταίων μηνών».
Η στρατηγική της Αθήνας
Το Politico αναφέρει πως η διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας μπορεί να φαίνεται απελπισμένη, αλλά συνάμα είναι διαφανής και εκπληκτικά αποτελεσματική. Οδήγησαν τα πράγματα στο χείλος του γκρεμού, γι' αυτό και οι πιστωτές εμφάνισαν σημάδια χαλάρωσης σε σημεία όπως στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όπως αναφέρει ο αναλυτής Γιάννης Παλαιολόγος: «Αποδείχθηκε σωστή η ιδέα ότι η Μέρκελ και οι άλλοι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Υπάρχει κάποια μέθοδος στην τρέλα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη υπάρχει πολλή τρέλα».
Υπάρχει κάποια μέθοδος στην τρέλα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη υπάρχει πολλή τρέλα
Στο μεταξύ, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και άλλα έχουν παραμείνει ίδια. Η Ελλάδα δεν έχει λάβει την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, ενώ η οικονομία της έχει πέσει σε ύφεση, οι καταθέσεις κάνουν φτερά από τις τράπεζες και η κρίση ρευστότητας είναι σε επικίνδυνο σημείο. Η Ελλάδα έχει σταματήσει να πληρώνει τους προμηθευτές της και όπως αναφέρει ο Κρίστιαν Σουλτζ της Berenberg, «αυτό καταστρέφει την εμπιστοσύνη. Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα απλό παιχνίδι. Οι συνέπειες είναι βαθιές, γι' αυτό πρέπει να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία».
Νέα χρήματα
Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα και οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 30-50 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν ως τρίτο πακέτο στήριξης.
«Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα νέο αυστηρό σχήμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων για να πάρει τα χρήματα, συνεχίζοντας τον κύκλο της μικροπολιτικής. Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της θα επιμείνoυν ότι το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην παρακολούθηση της προόδου στην Ελλάδα, απαιτώντας από την Αθήνα να υποβάλλεται σε τακτικούς ελέγχους. Αξιωματούχοι στο Βερολίνο ανησυχούν ότι οι αριστεροί ηγέτες της Ελλάδας θα αθετήσουν τις υποσχέσεις τους, αλλά δεν βλέπουν άλλη εναλλακτική λύση από το να διαπραγματεύονται μαζί τους», αναφέρει το άρθρο.
Η τέχνη της μικροπολιτικής
Το άρθρο σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να βρει συμμάχους στην Ευρώπη, γι' αυτό και ως πυρηνική επιλογή του ήταν ο κίνδυνος της χρεοκοπίας. Αυτοί που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση λένε τώρα πως έχουν μάθει κι αυτοί την τέχνη της μικροπολιτικής. Από την άλλη, γνωρίζουν πως ακόμη και αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ, η Ευρώπη θα έπρεπε να δαπανήσει πολλά δισεκατομμύρια για να σταθεροποιηθεί. Αν αποτύγχανε, τα αποτελέσματα θα ήταν οδυνηρά, καθώς θα προκαλούσαν πολιτική αστάθεια και χάος.
Θα υπάρξει συμφωνία
Κατά τον Mujtaba Rahman της Eurasia Group, «η βασική μας ανάλυση είναι ότι η Ελλάδα θα έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της στις αρχές Ιουνίου». Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης -ιδιωτικά- αναγνωρίζουν ότι τα περισσότερα από τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα δεν θα ανακτηθούν. Τα χρέη της χώρας είναι πάρα πολύ υψηλά για να αποφευχθεί κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους.
Η πιο άμεση απειλή για τους ηγέτες της Ευρώπης είναι η πολιτική απειλή. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ειδικότερα, έχει επενδύσει ένα τεράστιο ποσό του πολιτικό κεφαλαίου της στις ελληνικές διασώσεις, ξεπερνώντας την ισχυρή αντίσταση στο εσωτερικό. Η διάσωση παραμένει αμφιλεγόμενη στη Γερμανία, αλλά η Μέρκελ κατάφερε να την πουλήσει. Μια ελληνική χρεοκοπία θα αφήσει την κληρονομιά της υπό κατάρρευση, ακόμη και αν η Ευρώπη καταφέρει να διατηρήσει την Ευρωζώνη ανέπαφη. Μα, και το ΔΝΤ θα βρεθεί σε κίνδυνο, καθώς έχει δώσει πολλά χρήματα και δεν θέλει να δει την Ελλάδα να πτωχεύει. Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να φύγουν από το ευρώ, γι' αυτό και θέλει να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία.
Με την προσέγγιση αυτή, η Ελλάδα και η υπόλοιπη ΕΕ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για χρόνιες διαπραγματεύσεις, απειλές και μικροπολιτική.