Το τελευταίο «αγκάθι» για την Ελλάδα είναι η πληρωμή των 300 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ – την Παρασκευή θα γνωρίζουμε αν θα πληρωθεί. Ωστόσο, δεν είναι και το έσχατο, καθώς όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του Guardian Νιλς Πράτλεϊ, ο Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση.
Με αφορμή το άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού στη «Le Monde» και την ανάλυση της Goldman Sachs όπου αναφέρει πως όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά για την Ελλάδα, ο δημοσιογράφος αναφέρει μια σειρά γεγονότων που μπορεί το καθένα ξεχωριστά να μην προχωράει τα πράγματα, όλα μαζί όμως δημιουργούν μια κατάσταση.
Ήτοι: το άρθρο του Τσίπρα, η δραματική ανάλυση της Goaldman Sachs, η αποπομπή της Παναρίτη και, τελικά, οι φήμες που δεν ευοδώθηκαν ότι επίκειται συμφωνία.
Η θεωρία και η πράξη
Όπως αναφέρει: «Στη θεωρία, το αδιέξοδο θα μπορούσε να αρθεί ανά πάσα στιγμή τις επόμενες ημέρες. Στην πράξη, ισχύει η θεωρία του επικεφαλής οικονομολόγου της Goldman Sachs, Χιου Πιλ. Η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί σε τεχνική χρεοκοπία, κάτι που θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, αλλά που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στάδιο μέχρι τη συμφωνία. Στη συνέχεια υπάρχει ενα εξίσου σημαντικό στοιχείο: η συμφωνία επικυρώνεται και η Ελλάδα πηγαίνει σε δημοψήφισμα ή εκλογές».
Κατά τον Πράτλεϊ, η σκέψη μοιάζει λογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρει στο τραπέζι αυτό που έψαχνε. Δηλαδή την επιβεβαίωση των προεκλογικών υποσχέσεών του που περιλάμβαναν παραμονή στο ευρώ δίχως εμβάθυνση της λιτότητας και επίβλεψη από τους δανειστές.
Μια τεχνική χρεοκοπία, πέρα από την εντεινόμενη πίεση προς τις τράπεζες, θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση στην καταβολή μισθών και συντάξεων σε IOUs και όχι σε ευρώ. Για να συμπληρώσει ο Πράτλεϊ, «μια τέτοια διαδικασία θα ήταν, φυσικά, βίαιη, αλλά θα μπορούσε να είναι η πραγματικότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Θα σήμαινε ότι θα υπήρχε μια καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές ή το δημοψήφισμα. Μπορεί αυτή η εβδομάδα να φαντάζει ως η καθοριστική στιγμή για μια συμφωνία ή για μια διάλυση, αλλά ενδέχεται τελικά να μην είναι όπως φαίνεται. Το τελευταίο κεφάλαιο θα γραφτεί από τους Έλληνες ψηφοφόρους όταν θα κληθούν να μιλήσουν».