Η εργασιακή εφεδρεία και το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2012.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Συμφωνία 1,2 δισ. ευρώ με το Κατάρ έκλεισε η Ελλάδα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μπήκαν υπογραφές πολλών «γκαραντί» στο Μέγαρο Μαξίμου για την είσοδο κεφαλαίων του Κατάρ στην εταιρεία Μεταλλεία Χαλκιδικής «Ελληνικός Χρυσός»".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Το πετρέλαιο βάζει φωτιά στη Μεσόγειο".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στο ένα χέρι την ειρήνη και στο άλλο τον πόλεμο «κρατούν» οι Τούρκοι, μετά και την απόφαση του Ερντογάν να προχωρήσει από προχθές στη μεγαλύτερη συγκέντρωση αεροπορικών δυνάμεων που έχει συμβεί ποτέ εν καιρώ ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο (δεκάδες τουρκικά μαχητικά αλωνίζουν σε παράνομα δεσμευμένες περιοχές εντός του FIR της Κύπρου διεξάγοντας νυχτερινές ασκήσεις)".
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Υποβρύχιο σοκ για τη «σκιά» του ηγεμόνα".
Η εφημερίδα γράφει "ο στενός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου, Γιάννης Μίχας, ο οποίος σήμερα κατέχει νευραλγική κυβερνητική θέση, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 29 προσώπων που κατηγορούνται για βαριές κακουργηματικές πράξεις όσον αφορά το σκάνδαλο των υποβρυχίων!".
ΕΘΝΟΣ: "Οι λίστες με το πρώτο κύμα εφέδρων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "υπό το βάρος των απαιτήσεων της τρόικας το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο για την εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων του Δημοσίου εντός του έτους. Οι λίστες καταρτίζονται. Προσδοκάται δημοσιονομικό όφελος 300 εκ. ευρώ".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η «προφήτισσα» Βάνγκα για τα δραματικά δρώμενα των ημερών μας!".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "συγκλονιστικές προβλέψεις της τυφλής Βουλγάρας «Πυθίας» για: το ξέσπασμα του Β' παγκοσμίου πολέμου..., τη Γεωπολιτική του μέλλοντος!, τα ενωμένα Βαλκάνια του 21ου αιώνα!..., τη Νέα Εποχή, που ξεκίνησε από το... 1990!!!".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εκτέλεση σε επτά βήματα".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στο εκτελεστικό απόσπασμα με επτά βολές που καλύπτουν όλο το Δημόσιο και αφορούν όλους τους εργαζομένους στήνει η κυβέρνηση τους δημόσιους υπαλλήλους ρίχνοντας στον Καιάδα της εφεδρείας 30.000 εργαζόμενους μέσα στο επόμενο τρίμηνο και ανοίγοντας παράθυρο μαζικών απολύσεων από το 2012".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απόλυση για 8.000 σε ΔΕΚΟ και υπηρεσίες. «Σύνταξη» 1-2 χρόνια νωρίτερα για 22.000".
Η εφημερίδα γράφει ότι "φεύγουν ως πλεονάζον προσωπικό εργαζόμενοι σε φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σε καθεστώς υποχρεωτικής εφεδρείας όλοι οι υπάλληλοι που αποκτούν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης τους επόμενους 12 έως 24 μήνες".
ΕΣΤΙΑ: "Σύνδρομο αυτοκαταστροφής".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η κύρια αιτία που η Ελλάς έφθασε στα πρόθυρα της πτωχεύσεως είναι η ανεύθυνη συμπεριφορά των κατά καιρούς κυβερνήσεών της, περιλαμβανομένης φυσικά και της σημερινής".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ρυθμίσεις δανείων και καρτών με δικαστική συνδρομή".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το 12% των δανείων έχει σταματήσει να εξυπηρετείται. Γι΄αυτό οι τράπεζες προχωρούν σε επιμηκύνσεις της διάρκειας εξόφλησης, μεγαλύτερη περίοδο χάριτος αλλά και μείωση της οφειλής. Εν τω μεταξύ, νέα δεδομένα δημιούργησε η διαγραφή των χρεών δανειολήπτριας από το Ειρηνοδικείο Λάρισας".
ΤΑ ΝΕΑ: "Προς εφεδρεία τριών ταχυτήτων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τριών ταχυτήτων είναι η εργασιακή εφεδρεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα: περίπου 20.000 υπάλληλοι από όλο το Δημόσιο θα ενταχθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Στους φορείς του Δημοσίου που καταργούνται, οι υπάλληλοι θα επιλέγουν μετάταξη ή εφεδρεία - αντίθετα, απευθείας στην εφεδρεία θα τίθενται εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα".
Metro: "Το Δημόσιο στο «απόσπασμα»".
Η εφημερίδα γράφει ότι "30.000 εργαζόμενοι στο δρόμο της απόλυσης, μέσω εφεδρείας. Εκτός στόχων το έλλειμμα. Κοινωνική οργή για τα κυβερνητικά μέτρα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις".
City Press: "Πρόωρες συντάξεις αντί για απολύσεις".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε δημοσιονομικό φιάσκο εξελίσσεται η μισθωτή εφεδρεία. Κυβέρνηση και κόμματα αδυνατούν να περιορίσουν το Δημόσιο".
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Κλείδωσαν εφεδρεία και προϋπολογισμός".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συμφωνία με την τρόικα. «Κλείδωσαν» η εφεδρεία και τα μέτρα του 2012".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "φεύγουν 20.000 εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, οι οποίοι επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν σε 18 έως 24 μήνες. Απολύονται 1.000, οι οποίοι υπηρετούν σε οργανισμούς που καταργούνται. Απομακρύνονται 6.000 - 7.000 εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας. Πρόσθετες απολύσεις με κατάργηση οργανικών θέσεων στο Δημόσιο".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κλείδωσε ο προϋπολογισμός και η εφεδρεία στο Δημόσιο".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "«κλείδωσαν», κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 και για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο".