Μεταλλεία, ελιές, μοναστήρια: Η Χαλκιδική και η ιστορία της - iefimerida.gr

Μεταλλεία, ελιές, μοναστήρια: Η Χαλκιδική και η ιστορία της

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανάδυση της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον, η συγκρότηση ενός πολιτισμικού τοπίου σε σημεία του χάρτη με μοναδική ιστορία και ιδιαίτερες αφηγήσεις που πραγματοποιεί το Πολιτσιτικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, επικεντρώνεται στη Χαλκιδική με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ετσι στις 5 Ιουνίου, με την ευκαιρία της ημέρας, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την περιβαλλοντική ιστορία της Χαλκιδικής στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς , από τις 12.30 ως τις 17.30 (Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14). Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

 Μεταλλεία, ελιές, μοναστήρια: Η Χαλκιδική και η ιστορία της | iefimerida.gr 0

Σκοπός της συνάντησης είναι να μυήσει μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και γενικό κοινό σε ένα νέο κλάδο της ιστορικής επιστήμης και να παρουσιάσει την έρευνα που διεξήχθη από πολυμελή διεπιστημονική ομάδα ερευνητών από όλα σχεδόν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Η έρευνα αφορά στη συνεχή μεταβολή της αμοιβαίας σχέσης μεταξύ ανθρώπων και περιβάλλοντος σε μια τυπική περιοχή της Μεσογείου με αρχαιολογικά ευρήματα, πλούσιες αφηγηματικές και αρχειακές πηγές αλλά με μια αντιφατική δημόσια εικόνα. Σε αυτήν συνυπάρχουν ποιοτική γεωργία, τουρισμός, μοναχισμός και εξορυκτική βιομηχανία. Η συγκρότηση των αντιφάσεων αυτών, που αποτυπώνουν και το σύγχρονο περιβαλλοντολογικό προβληματισμό για την περιοχή, μελετήθηκε με τη βοήθεια ειδικών γεωβοτανολόγων, αρχαιολόγων, ιστορικών όλων των περιόδων, ιστορικών της τέχνης, γλωσσολόγων και κοινωνικών ανθρωπολόγων.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της ημερίδας:

12:30. Εκπρόσωπος ΠΙΟΠ (χαιρετισμός) /Β. K. Γούναρης (ενημέρωση)

13:00-13:20. Βάσω Σειρηνίδου, Επικ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, «Οι ιστορικοί στη φύση. Μια εισαγωγή στην περιβαλλοντική ιστορία».
13:20-14:00. Βασίλης Κ. Γούναρης, Καθηγητής ΑΠΘ, «Όψεις της περιβαλλοντικής ιστορίας της Χαλκιδικής» (διάλεξη).

14:00-14:30. Διάλειμμα.

 Μεταλλεία, ελιές, μοναστήρια: Η Χαλκιδική και η ιστορία της | iefimerida.gr 1

14:30-14:45. Σαμψών Παναγιωτίδης, Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ, «Ανάλυση γύρης, παράθυρο στο παρελθόν της βλάστησης».
14:45-15:00. Μπετίνα Τσιγαρίδα, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, «Αρχαίοι οικισμοί και φυσικό περιβάλλον στη Χαλκιδική».
15:00-15:15. Γιάννης Ξυδόπουλος, Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ, «Ντόπιοι και άποικοι στη Χαλκιδική (Εποχή Χαλκού-Κλασική Εποχή)».
15:15-15:30. Κωστής Σμυρλής, Αναπλ. Καθηγητής, New York University, «Κατοίκηση και περιβάλλον στη μεσαιωνική Χαλκιδική» (skype conference).

15:30-16:00. Διάλειμμα

16:00-16:15. Ηλίας Κολοβός, Επικ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, «Ένα περιβαλλοντικό ζήτημα από το παρελθόν: τα μεταλλεία της Χαλκιδικής στα χρόνια των Οθωμανών».
16:15-16:30. Κατερίνα Γαρδίκα, Αναπλ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, «Το κατακερματισμένο περιβάλλον της Χαλκιδικής στο Μεσοπόλεμο».
16:30-16:45. Γιώργος Αντωνίου, Ακαδ. Συνεργάτης ΔΙΠΑΕ, «Περιβαλλοντικές και αστικές ουτοπίες: Το ΑΠΘ στη Βουρβουρού της Σιθωνίας».
16:45-17:00. Γλαύκη Γκότση, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, «Οι εικαστικές παραστάσεις της Χαλκιδικής και η σχέση ανθρώπων-περιβάλλοντος: ιστορική προσέγγιση στον 20ό αιώνα».

17:00-17:30. Συζήτηση.

* Για την κράτηση θέσεων, επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 210 3418011 (9:00-17:00).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ