Η αντιπολίτευση της Σλοβακίας εγγυάται την ψήφιση υπέρ του EFSF - iefimerida.gr

Η αντιπολίτευση της Σλοβακίας εγγυάται την ψήφιση υπέρ του EFSF

[node-title]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Σλοβακίας (Smer-SD), Ρόμπερτ Φίτσο, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του ενδέχεται να υπερψηφίσει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κάνοντας λόγο για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια ενέργεια για την κυβέρνηση.

«Αν αποδειχθεί ότι (η κυβέρνηση) δεν είναι ικανή να κυβερνήσει και να υιοθετήσει αποφάσεις τόσο μεγάλης σημασίας, το EFSF θα εγκριθεί χάρη στις δικές μας ψήφους», είπε ο Φίτσο μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Σλοβακίας.

Η Σλοβακία είναι μία από τις τρεις τελευταίες χώρες της ευρωζώνης που δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Το συγκυβερνών φιλελεύθερο κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS) έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την ενίσχυση του EFSF.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα --έχει 79 βουλευτές σε σύνολο 150 εδρών στο κοινοβούλιο-- δεν θα μπορέσει να περάσει την απόφαση χωρίς τις 22 ψήφους του SaS και θα υποχρεωθεί να βασιστεί στη στήριξη του Smer-SD. Η Ραντίτσοβα πιέζει για να τεθεί άμεσα στην κοινοβουλευτική ατζέντα η διαδικασία της επικύρωσης, ο Πρόεδρος της Βουλής και ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος SaS Ρίχαρντ Σούλικ επιμένει το θέμα να συζητηθεί στις 25 Οκτωβρίου.

Ως τώρα πάντως, σχετικά εύκολα (με ομοφωνία δηλαδή ή με άνετη πλειοψηφία) πέρασε η δύστοκη απόφαση από τα Κοινοβούλια των περισσοτέρων χωρών της ευρωζώνης - δηλαδή του Βελγίου, της Ισπανίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Πορτογαλίας, Φινλανδίας, Σλοβενίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Εσθονίας και Κύπρου. Σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμη οι σχετικές διαδικασίες στη Μάλτα, την Ολλανδία και τέλος τη Σλοβακία που όπως φαίνεται θα έχει δώσει τελικά το «πράσινο φως».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ