Για το πλάνο και το σχέδιο της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές κάνει αναφορά ο Χαν Βέρνερ Ζιν.
Το κλασικό παιχνίδι του «καλού μπάτσου - κακού μπάτσου» παίζει η ελληνική κυβέρνηση - με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα να είναι ο «καλός» που δουλεύει για τη συμφωνία και τον ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη να υποδύεται τον «κακό» που σκέφτεται τη ρήξη» υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος με σημερινό του άρθρο στο «project-syndicate».
To πλάνο του «κακού» Βαρουφάκη έχει δύο βασικά στοιχεία, σύμφωνα με το άρθρο. Το πρώτο είναι η όξυνση του λαϊκού αισθήματος απέναντι στις υποτιθέμενες αδικίες των δανειστών.
Το δεύτερο είναι η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να εκτοξεύσει το κόστος που θα έχουν οι δανειστές σε μία ενδεχόμενη χρεοκοπία, με το να μην περιορίσει την εκροή των καταθέσεων από τις τράπεζες. Όπως επισημαίνει το μέλος της «επιτροπής σοφών» του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, η απομείωση των αποθεματικών των ελληνικών τραπεζών μεταφράζεται σε αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης από την ΕΚΤ – και εμμέσως από τις κεντρικές τράπεζες των μελών της Ευρωζώνης.
Σε περίπτωση χρεοκοπίας, σημειώνει ο Sinn, οι εγγυήτριες χώρες θα έχαναν τα δάνειά τους. “Όλα αυτά ενισχύουν σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Για αυτό δεν αποτελεί έκπληξη η επιλογή των Τσίπρα - Βαρουφάκη να συνεχίσουν το παιχνίδι, χωρίς να καταθέτουν σοβαρές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις”, σπεύδει να προσθέσει.
Σύμφωνα με το άρθρο, για αυτήν την κατάσταση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η ΕΚΤ η οποία δεν μείωσε την έκτακτη βοήθεια προς την τράπεζα της Ελλάδας. «Χάρη στην ΕΚΤ, η ελληνική πλευρά είναι ικανή να εξασφαλίσει μια πολύ καλύτερη συμφωνία σε σχέση με το παρελθόν» τονίζει ο Ζιν.
«Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη πιστεύουν πως ο Γ. Βαρουφάκης – ένας έμπειρος γνώστης της θεωρίας των παιγνίων αλλά ένας άπειρος πολιτικός – δεν γνωρίζει πως να παίξει τα χαρτιά που έχει η Ελλάδα στα χέρια της. Θα έπρεπε να αναθεωρήσουν, πριν η Ελλάδα φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τη μερίδα του λέοντος» συμπεραίνει στο φινάλε του άρθρου ο Ζιν.