«Τα µέτρα που λαµβάνει η κυβέρνηση σε συµφωνία µε την τρόικα είναι πολλά και δύσκολα, αλλά η Ελλάδα πρέπει να σταλεί ένα µήνυµα στο εξωτερικό ότι θέλει και µπορεί να βγει από την κρίση». Αυτό υποστηρίζει ο υπουργός Οικονοµικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης περιγράφει τις αγωνίες, τους προβληµατισµούς και τα αδιέξοδα των «κολασµένων µηνών» που έρχονται για όλους. Μιλάει για τον ασύµµετρο αγώνα που δίνει η κυβέρνηση, διαβεβαιώνει ότι η έκτη δόση είναι εξασφαλισµένη και εξηγεί τι θα γίνει τελικά µε την εργασιακή εφεδρεία.
Εργασιακή εφεδρεία με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος
Ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει πως ύστερα από πολλές συζητήσεις με την Τρόικα διαμορφώθηκε ένα σχήμα για την εργασιακή εφεδρεία, το οποίο δημιουργεί το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος και βασίζεται σε διαφανή, αντικειμενικά απροσωπόληπτα κριτήρια. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η εργασιακή εφεδρεία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αν δεν συνδεθεί με μία μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση, με την αναδιοργάνωση του κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. «Χρειάζεται δραστική μείωση φορέων και υπηρεσιών, με τη συνολική, αξιοκρατική, επαναξιολόγηση του προσωπικού».
Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση για το κλίμα απαξίωσης της Ελλάδας στις συνεδριάσεις του Eurogroup υποστήριξε πως όταν μία χώρα εξαρτάται από την βοήθεια των θεσμικών της εταίρων, από το δανεισμό και τις αποφάσεις που παίρνουν οι άλλοι, τότε παρατηρείται και το πρόβλημα ταπείνωσης της χώρας. «Προσωπικά οφείλω να αποδεχθώ ταπεινώσεις, αν αυτές ωφελούν τη χώρα μου».
Τα νέα μέτρα εξασφαλίζουν την 6η δόση
Ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως με τις τελευταίες αποφάσεις και τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, η έκτη δόση είναι εξασφαλισμένη. Αναφερόμενος στα νέα μέτρα επανέλαβε πως η Ελλάδα έπρεπε να στείλει ένα μήνυμα, να επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της και να διασφαλίσει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2012. Υποστήριξε πως για το 2011 το ειδικό τέλος ακινήτων είναι βαρύ και άδικο, αλλά επεσήμανε «αν θέλουμε να διασώσουμε την αίσθηση που υπάρχει το 2009 πως η αγοραία αξία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας είναι 1 τρις. ευρώ, πρέπει να πληρώσουμε ένα ελάχιστο ασφάλιστρο κινδύνουτης τάξεως των 2% προκειμένου να διασώσουμε τη χώρα και να διασώσουμε τη δυνατότητα να υπάρξει ξανά η αγορά ακινήτων.».
Τα υπόλοιπα μέτρα υποστήριξε πως θα εφαρμοστούν από το 2012 και θα έχουν στόχο να χτυπήσουν την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η τεκμηρίωση της διάθεσης του εισοδήματος είτε αυτό καταναλώνεται, είτε αυτό αποταμιεύεται, καθώς και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού χρήματος και του ηλεκτρονικού τιμολογίου θα είναι πολύ σημαντικά όπλα στο αγώνα αυτό.
Επιθέσεις από Ν.Δ. και Τύπο
Τέλος σηµειώνει ότι κάθε νέα διαρθρωτική αλλαγή δηµιουργεί µια εστιασµένη κοινωνική αντίδραση και ότι ο ίδιος έχει στοχοποιηθεί προσωπικά από τη Νέα ∆ηµοκρατία και από ένα σύστηµα φιλικών προς αυτή µέσων και δηµοσιογράφων. Καλεί μάλιστα τον Αντώνη Σαμαρά να απαντήσει να είναι υπέρ της δημοσιονομικής διάσωσης και της φορολογικής δικαιοσύνης ή αν ενθαρρύνει τη μάχη οπισθοφυλακής που δίνουν οι δυνάμεις της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
Διαβάστε εδώ όλη τη συνέντευξη