Η αποδοχή των απαιτήσεων της Αθήνας από τους δανειστές θα είναι χειρότερη από το Grexit. Αυτό δηλωνει ο επικεφαλής των Γερμανών «σοφών» και άμεσος συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ, Κρίστιαν Σμιτ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πορτογαλική εφημερίδα «Economico», αναφέρει πως ο κίνδυνος ενός Grexit είναι περισσότερο πολιτικός που μπορεί, όμως, να έχει και οικονομικές συνέπειες για την Ευρώπη. Παράλληλα, τάσσεται εναντίον της διαγραφής του ελληνικού χρέους, ακόμη και αν η Ελλάδα δεχθεί όλους τους άλλους όρους των δανειστών και συμπληρώνει πως η παροχή ενός τρίτου πακέτου στήριξης θα εξαρτηθεί από τι θα κάνει η Αθήνα με τις μεταρρυθμίσεις. Σημειώνοντας πως για την Μέρκελ δεν θα είναι εύκολο να ζητήσει από τους Γερμανούς βουλευτές να το ψηφίσουν, όσο η Αθήνα δεν προχωράει στις απαραίτητες αλλαγές σε σημαντικά οικονομικά ζητήματα.
Ο Σμιτ αναφέρει πως οι χώρες της Ευρωζώνης και οι αγορές είναι καλύτερα προετοιμασμένες τώρα σε σχέση με το 2011, «αλλά κανείς δεν είναι 100% σίγουρος πως δεν θα υπάρξει κάποια μόλυνση από την ελληνική κρίση. Το σίγουρο είναι ότι άλλες χώρες έχουν εφαρμόσει αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις και επομένως θα ρωτήσουν ''γιατί;'' αν δεν το κάνει η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες θα αναρωτηθούν γιατί την δάνεισαν. Ένα Grexit θα ήταν μεταδοτικό και επιζήμιο για τη συνοχή του ευρώ. Είναι ένα πολιτικό ρίσκο που θα έφερνε μεγάλους οικονομικούς κινδύνους».
Όχι σε απαλλαγή χρέους
Για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, ο Σμιτ τόνισε: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στις συμφωνίες που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν μπορεί να ανοίξει ξανά το πρόγραμμα. Αυτή είναι μια περιττή υπόθεση που αντανακλά την αλαζονεία της τωρινής κυβέρνησης».
Αναφερόμενος στην εμπλοκή του Γιούνκερ, είπε: «Είναι καλό ο πρόεδρος της Κομισιόν να διαπραγματεύεται με την Αθήνα, αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι αυτοί που θα χρηματοδοτήσουν, επομένως το Eurogroup είναι το μέρος που πρέπει να διαπραγματευτεί η Ελλάδα. Η θέληση για να χτιστούν γέφυρες με την Ελλάδα είναι μεγάλες, αλλά κι εκείνη πρέπει να προσφέρει μια σταθερή υπόσχεση ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να δεχθούν κάτι λιγότερο. Το δημοψήφισμα θα είναι μια καλή ευκαιρία για να σπάσει το αδιέξοδο.
Η χρεοκοπία και το ΔΝΤ
Για την πιθανή αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ, ο Σμιτ αναφέρει: «Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς την κατάσταση των ελληνικών δημόσιων οικονομικών. Η ίδια η κυβέρνηση δεν είναι σίγουρη. Αυτό κάνει επικίνδυνη την κατάσταση. Στην ιστορία του ΔΝΤ, δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα που δεν έχει πληρώσει τα δάνεια. Το στίγμα είναι τόσο μεγάλο, ώστε πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να το αποφύγει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην «αθέτηση πληρωμών» θα ήταν η άμεση χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λαμβάνει χρήματα από την ΕΚΤ και αυτό θα ήταν αδύνατο αν οι τράπεζες θα ήταν σε πτώχευση. Αυτό σημαίνει μια τεράστια ύφεση και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί μετά».
Για το ρόλο της ΕΚΤ, είπε: «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναλάβει δράση – δεν έχει τέτοια εντολή. Η ΕΚΤ έχει κάνει ό, τι μπορεί για να επιλύσει την κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όριά της».
Τέλος, ο Σμιτ είπε πως δεν συμφωνεί με τον Χανς Βέρνερ Ζιν ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρώπη και να επιστρέψει όταν θα είναι έτοιμη. Όσο για το τρίτο πακέτο στήριξης εξήγησε: «Εδώ είναι το πρόβλημα. Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι εξελέγη δημοκρατικά και πρέπει να κάνει ό, τι υποσχέθηκε. Αλλά από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, υπάρχουν επίσης δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Η Bundestag θα πρέπει, επίσης, να υποβάλλει την απόφασή της στη βούληση των ψηφοφόρων. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να έρθει να ζητήσει περισσότερη βοήθεια χωρίς όρους. Τα πάντα εξαρτώνται από το τι κάνει στην Ελλάδα. Η μπάλα είναι στη μεριά της».