Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι είμαστε πιο κοντά στη συμφωνία και μάλιστα ανέφερε ότι το τελευταίο κομμάτι της διαφοράς θα καλυφθεί με πολιτική συμφωνία.
«Είμαστε, βέβαια, στο τελευταίο χιλιόμετρο του μαραθώνιου, άρα είμαστε πάρα πολύ κοντά στον τερματισμό, είναι όμως και το πιο δύσκολο χιλιόμετρο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον Real FM και πρόσθεσε «Οι δανειστές μας χρησιμοποιούν και τον παράγοντα χρόνο που τελειώνει και τον παράγοντα ρευστότητας ως διαπραγματευτικά όπλα υπέρ τους, για τη βελτίωση των θέσεών τους. Επομένως, αυτοί είναι που εξωθούν τη διαπραγμάτευση στα τελικά όρια, ακριβώς, γιατί θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν ενδεχομένως να προωθήσουν πιο αποτελεσματικά τις απόψεις τους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ήδη στα τεχνικά επίπεδα έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, έχουμε καλύψει τα 3/4 της διαφοράς, το υπόλοιπο 1/4 θα καλυφθεί με πολιτική συμφωνία, γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Πάντοτε έτσι γίνεται. Επομένως, από τη στιγμή που οι βασικοί πολιτικοί “παίκτες” στην Ευρώπη, η κυρία Μέρκελ, ο κύριος Γιούνκερ, είναι δύο από αυτούς που θέλουν να έχουμε συμφωνία τόσο πολύ όσο θέλουμε και εμείς, δεν θέλουν να αποσταθεροποιήσουν η ευρωζώνη, θα έχουμε συμφωνία και σύντομα.
Δεν θα έχουμε μια οποιαδήποτε συμφωνία, θα έχουμε μια συμφωνία καλύτερη από αυτήν που θα πετύχαινε η προηγούμενη κυβέρνηση, ακριβώς γιατί εμείς δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε συμφωνία και το ξέρει η άλλη πλευρά».
Για το Δημόσιο: «Κόβουμε σάρκες, έχουμε φτάσει στο κόκαλο»
Στην επισήμανση ότι οδηγηθήκαμε στην χρεοκοπία κυρίως, λόγω της σπατάλης του κράτους μας, ανέφερε: «Το θέμα της σπατάλης στο Δημόσιο δεν είναι τόσο ζήτημα μεγέθους, είναι ζήτημα αποτελεσματικότητας και καλής κατανομής των ανθρώπινων πόρων και που το στηρίζω αυτό;
Ήδη το 2010 από πλευράς μέσου όρου δημοσίων δαπανών και μέσου όρου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, κατά κεφαλήν, ήμασταν κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τότε είχαμε 940.000 δημοσίους υπαλλήλους, τώρα έχουμε 620.000. Αρα, έχει γίνει αυτό το συμμάζεμα στον υπερθετικό βαθμό».
«Κόβουμε σάρκες», υποστήριξε, «έχουμε φτάσει στο κόκαλο. Τους δημοσίους υπαλλήλους δεν τους έχουμε για να παίρνουνε μισθούς οι ίδιοι, τους έχουμε, για να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες: Παιδεία, Υγεία. Και είναι ακριβώς εκείνοι οι τομείς που αυτήν την στιγμή υποφέρουν. Εκεί θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας. Ως προς τη σπατάλη, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, η προκάτοχη κυβέρνηση είχε 1.100 ειδικούς σύμβουλους και μετακλητούς, εμείς τους περιορίσαμε στους 550.
Πουλάμε τα μισά δημόσια αυτοκίνητα, γιατί πραγματικά δεν μπορεί να έχει πολυτέλεια ο δημόσιος τομέας, όταν υποφέρει ο ιδιωτικός και κυρίως προσπαθούμε να εξορθολογίσουμε και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα εφαρμόζοντας ένα τίμιο σύστημα κινητικότητας, είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις, όταν δεν μπορείς, δεν πρέπει να κάνεις προσλήψεις -δεν έχει η οικονομία δυνατότητα να τις “σηκώσει”- κι από την άλλη πρέπει να βελτιώσεις την κατανομή του προσωπικού».