Ραγκούσης εναντίον Παυλόπουλου - iefimerida.gr

Ραγκούσης εναντίον Παυλόπουλου

[node-title]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απολαυστικός όπως πάντα ο Προκόπης Παυλόπουλος επιχείρησε να κάνει το «άσπρο-μαύρο» με τηλεφωνική του παρέμβαση στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Θέλησε να αποδείξει ότι δεν υπήρξαν εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις επί των ημερών του στο Δημόσιο ή οτι όσες έγιναν ήταν αξιοκρατικές.

Βέβαια οι «γαλάζιες συνεντεύξεις» είναι ακόμη νωπές... Πέραν όμως αυτών υπάρχουν και αδιάσειστα ντοκουμέντα από το καθ' ύλην αρμόδιο όργανο ήτοι το ΑΣΕΠ. Η ανεξάρτητη αυτή αρχή, στις επίσημες, ετήσιες εκθέσεις της από το 2009 μέχρι και το 2010 αποκάλυπτε την πραγματική κατάσταση που επικρατούσε στο καθεστώς των προσλήψεων. Στην ουσία περιέγραφε ότι όλες οι προσλήψεις γίνονταν από το «παράθυρο» καθιστώντας την εποπτική ανεξάρτητη αρχή περίπου ως... διακοσμητικό στοιχείο.

Για παράδειγμα, το 2008 διαπίστωνε «...συνέχιση της κάλυψης θέσεων του δημόσιου τομέα με διαδικασίες εκτός ελέγχου του ΑΣΕΠ...». Όπως επίσης και «...χρήση –ή, ορθότερα, κατάχρηση– της σύναψης συμβάσεων ανάθεσης έργου, που στην ουσία είναι ψευδώνυμες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, (με τις οποίες) παρακάμπτεται και καταστρατηγείται το σύστημα προσλήψεων...». Ή σε άλλο σημείο έκανε λόγο για «...διογκούμενη φαλκίδευση του συστήματος προσλήψεων και επαπειλούμενη επαναφορά τού καθεστώτος πελατειακών σχέσεων...»

«Απολαυστική» (ή για την ακρίβεια τραγική) είναι η περιγραφή που κάνει το ΑΣΕΠ στην ίδια έκθεση του 2008: «Υποψήφιοι... μπορούν να προσέλθουν με εξασφαλισμένη σχεδόν την επιτυχία τους σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ λόγω της αδυναμίας των λοιπών να τους συναγωνισθούν σε μόρια τα οποία εκείνοι απέκτησαν με την ανάθεση σε αυτούς δήθεν έργου ή λόγω της συμμετοχής τους σε προγράμματα STAGE, διαδικασίες δηλαδή οι οποίες δεν ελέγχονται από το ΑΣΕΠ...» διαπιστώνοντας ότι «παραβιάζεται η αρχή της ισότητας έναντι των υποψηφίων εκείνων που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου ή να μετέχουν σε προγράμματα STAGE, όπου η επιλογή γίνεται εκτός διαδικασιών του ΑΣΕΠ...»

Αντίθετα, το ΑΣΕΠ στην ετήσια έκθεση του 2009 – αφού είχε γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ εν τω μεταξύ και υπουργός ο Εσωτερικών ο Γιάννης Ραγκούσης διαπίστωνε με ανακούφιση ότι ψηφίστηκε «στην εκπνοή του έτους του θεμελιώδους νόμου 3812/2009, με τον οποίο επήλθαν σημαντικές αλλαγές τόσο στο πεδίο αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης αρχής όσο και στις εφαρμοζόμενες διαδικασίες για την πλήρωση θέσεων στο δημόσιο τομέα...». Ένα χρόνο αργότερα, το 2010 μιλά για «έτος-σταθμό» αφού ψηφίστηκε ο νόμος-Ραγκούση ο οποίος ενσωμάτωσε «μια σειρά από ρυθμίσεις που είχαν προταθεί επανειλημμένα από το ΑΣΕΠ, αποκατέστησε την αποτελεσματικότητα του ρόλου του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα όπως την είχε εννοήσει ο Ν. 2190/1994 (νόμος Πεπονή), και την εννοεί και το άρθρο 103 παρ. 7 του Συντάγματος, φιλοσοφία του οποίου ήταν η δημιουργία μίας ανεξάρτητης αρχής επιφορτισμένης με την ευθύνη της εφαρμογής, απ' αρχής μέχρι τέλους, ενός αμερόληπτου και αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων...». Η ανεξάρτητη αρχή κάνει επίσης θετική αναφορά στην ρύθμιση που προβλέπει καθοριστική συμμετοχή μελών του ΑΣΕΠ στο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ) και στην «ανάθεση στο ΑΣΕΠ όλης της ευθύνης για τη διενέργεια της γραπτής εξέτασης που προβλέπει ως βαθμολογούμενο κριτήριο το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων...». Ενώ αποκαλύπτει ότι αντιμετωπίζεται οριστικά «και το ζήτημα των εξαιρέσεων από το σύστημα προσλήψεων του ΑΣΕΠ που εισάγονταν με διατάξεις νόμου οι οποίες εξουσιοδοτούσαν υπουργούς ή άλλους φορείς του δημόσιου τομέα να καθορίζουν ειδικά κριτήρια και διαδικασίες επιλογής ή ακόμη και να περιορίζουν το ΑΣΕΠ σε έναν τυπικό έλεγχο «νομιμότητας», προκειμένου να αποφεύγουν τον πλήρη και ουσιαστικό έλεγχό του κατά τις διαδικασίες πλήρωσης θέσεων συγκεκριμένων υπηρεσιών...». Και εκτιμά ότι ο νόμος Ραγκούση «....αποκατέστησε την αρχή της ισότητας όλων των υποψηφίων που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, καθόσον κρίθηκε άδικη η πρόταξη εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται με οποιασδήποτε μορφής σύμβαση στους φορείς του δημόσιου τομέα..."

Όλα τα παραπάνω τα δίνει στη δημοσιότητα ο Γ. Ραγκούσης απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο Προκόπης Παυλόπουλος ενώ θυμίζει ότι η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά καταψήφισε το Νόμο για την υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ, αλλά και αποχώρησε από την ψηφοφορία του Ν. 3839/2010 στη Βουλή για τη σύσταση του ΕΙΣΕΠ για τις προαγωγές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ