Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιέγραψαν την εσωκομματική κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν είμαστε γοητευτικοί» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ ακόμη και με υπερδιπλάσια ποσοστά.
«Όχι απλώς δεν είμαστε γοητευτικοί, αλλά έχει χειροτερέψει κατά πολύ η μέτρησή μας μετά τις εκλογές. Αυτό, δυστυχώς, ήταν και αναμενόμενο και προαναγγελθέν από μερικούς από εμάς. Γιατί; Γιατί δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε», ανέφερε ο πρώην υπουργός, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real-FM, και προσέθεσε:
«Όταν χάνεις, ποιος είναι ο κριτής μας; Ο λαός. Ο λαός μας απέρριψε. Μας βαθμολόγησε πάρα πολύ κακά στις εκλογές. Μπορεί να είχε δίκιο ο λαός, μπορεί να είχε άδικο ο λαός, αλλά αυτός είναι το "αφεντικό". Τι θα έπρεπε να κάνουμε εμείς όταν το "αφεντικό" μάς απέρριψε την πρόταση που του καταθέσαμε; Να δούμε τι κάναμε λάθος, μέχρι εκείνη τη στιγμή, γιατί εμείς διαχειριζόμασταν την εξουσία και να επανατοποθετηθούμε με μια πιο φρέσκια πρόταση την οποία η ελληνική κοινωνία να μπορεί να τη βαθμολογήσει θετικά. Εμείς δεν κάναμε τίποτα από αυτά. Εμείς αυτό το οποίο κάναμε είναι ότι: "είπαμε ότι κρατήσαμε, και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κάτι. Η ελληνική κοινωνία θα μετανοήσει, θα έρθει να μας ζητήσει συγνώμη και θα μας επαναφέρει στην εξουσία, στην αρχή λέγαμε σε έναν μήνα, μετά λέγαμε σε 4 μήνες, τώρα λέμε το φθινόπωρο, και τα γνωστά δικά μας"».
Συμπλήρωσε ακόμη ότι: «Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά έτσι. Οφείλουμε να ξεκινήσουμε μία συζήτηση, και για να γίνει αυτό υπάρχει ευθύνη όλων των στελεχών της παράταξης. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι επιτρέπουν με τη στάση τους να διατηρείται αυτή η τωρινή σιωπή και η αποδοχή ότι όλα είναι καλά και αύριο θα πάνε και καλύτερα. Φοβάμαι ότι αν συνεχίσουμε έτσι η ΝΔ θα καταστεί αδιάφορος πόλος. Δηλαδή, και το 15% που μας δίνει η ελληνική κοινωνία σήμερα στις μετρήσεις, μήπως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το βλέπουμε κι αυτό από πολύ μακριά και έχουμε μια άλλη δύναμη στη θέση μας, η οποία θα μπορέσει να εκφράσει τις ελπίδες της ελληνικής κοινωνίας για να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Στο ερώτημα αν ανάμεσα στα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν είναι και αυτό της αλλαγής ηγεσίας ο πρώην υπουργός απάντησε: «Ναι, αλλά δεν είναι το πρωτεύον. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο και προσχηματικό. Γιατί δεν είναι το πρωτεύον; Γιατί υπάρχει θέμα φυσιογνωμίας. Δεν είναι μόνο ότι έχουμε συρρικνωθεί αριθμητικά. Έχουμε συρρικνωθεί και ποιοτικά. Μιλάμε σε ένα συγκεκριμένο πλέον κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας μόνον. Δεν έχουμε περιθώρια να αναπτύξουμε το μήνυμά μας. Έχουμε καταφέρει από μία παράταξη που είχε ένα εν δυνάμει ακροατήριο της τάξης του 50%, και πολλές φορές είχε πάρει 47% με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, 46% με τον Κώστα Καραμανλή, να λέμε δόξα τω Θεό που πήραμε 27% και να καταγράφουμε 15%. Αυτή δεν είναι ποσοτική μεταβολή, είναι μία τεράστια ποιοτική μεταβολή. Μετατρέπει τη ΝΔ σε κάτι άλλο, όχι στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη».
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση σημειώνοντας: «Το θέμα είναι ότι καταστρεφόμαστε. Η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να καταλήξει σε μία συμφωνία. Βεβαίως, η συμφωνία αυτή θα γίνει αντικείμενο κριτικής και συζήτησης, αλλά δεν αντέχουμε τη μη συμφωνία».
Μητσοτάκης: Δεν κάναμε την αυτοκριτική μας – Πρέπει να αλλάξουμε δραστικά
Από την πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM ανέφερε:
«Η κατάσταση στη ΝΔ δεν είναι η καλύτερη. Δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, ούτε να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας».
«Η άποψή μου είναι ότι η ΝΔ δεν θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ, δεν θα αφανιστεί δηλαδή. Το ΠΑΣΟΚ βαίνει προς αφανισμό. Αλλά από την άλλη, αν δεν αλλάξει δραστικά, θα είναι ένα μεσαίο κόμμα, το οποίο δεν θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μία πειστική εναλλακτική τη στιγμή που θα καταρρεύσει το παραμύθι, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είπε στους Έλληνες πολίτες προεκλογικά. Αυτήν τη στιγμή, εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια αυτά, συζητάμε για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εντός του Ιουνίου. Ένα κόμμα δεν αναγεννάται. Είμαι βέβαιος ότι η ηγεσία του κόμματος, σε συνεννόηση και σε ευθυγράμμιση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα κάνει το σωστό».
Όσον αφορά τον τρόπο λήψης της απόφασης για τη στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος ανέφερε: «Είναι δεδομένο ότι θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και είναι απόφαση και του Πολιτικού Συμβουλίου ότι θα υπάρξει συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για το ζήτημα αυτό. Και το 2012 δεν συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, άσχετα αν τελικά αυτή η διαδικασία είχε τραυματικές συνέπειες για τη ΝΔ. Δεν εκτιμώ, όμως, ότι θα γίνει κάτι αντίστοιχο αυτήν τη φορά. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα είναι μία διάσπαση της ΝΔ Γι' αυτό και οι πολύ αρνητικές προβλέψεις ότι η ΝΔ θα γίνει ΠΑΣΟΚ, προσωπικά ως νεοδημοκράτη, ως στέλεχος αυτού του κόμματος, με ενοχλούν».
Η ΝΔ θα υπερψηφίσει ενδεχόμενη συμφωνία
«Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση, με κάποιο τρόπο, θα καταφέρει να πετύχει μία συμφωνία. Η συμφωνία αυτή δεν θα είναι μία ιδιαίτερα καλή συμφωνία, θα είναι μία επώδυνη οπισθοχώρηση σε σχέση με τα κεκτημένα της χώρας. Έχω, όμως, πολύ βάσιμες αμφιβολίες αν αυτή η συμφωνία μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ», εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για τη στάση του κόμματός του απέναντι σε ενδεχόμενη συμφωνία ανέφερε:
«Αν εξαρτάται από τις ψήφους της ΝΔ η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η ΝΔ θα κάνει το καθήκον της. Βεβαίως θα υπερψηφίσουμε. Από τη στιγμή που εξαρτάται από τις ψήφους μας, σημαίνει ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει απολέσει τουλάχιστον 13 βουλευτές, άρα την επόμενη μέρα θα τίθεται εκ των πραγμάτων ζήτημα δεδηλωμένης. Κατά συνέπεια, θεωρώ πιθανή την υπερψήφιση της συμφωνίας, εφόσον τελικά αυτή έρθει στη Βουλή και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης». «Σε περίπτωση, όμως, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απώλειες, είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορεί να συνεχίζει να κυβερνά με αυτή την πλειοψηφία, οπότε θα υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Είτε θα αναζητηθεί άλλη κυβέρνηση με άλλη πλειοψηφία από αυτή τη Βουλή, είτε η χώρα νομοτελειακά θα οδηγηθεί σε εκλογές» πρόσθεσε.