«Κλειδώνει» στο 8,1% το έλλειμμα του 2011 λόγω της ύφεσης - iefimerida.gr

«Κλειδώνει» στο 8,1% το έλλειμμα του 2011 λόγω της ύφεσης

[node-title]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο 8,1% του ΑΕΠ «κλειδώνει» για φέτος το δημόσιο έλλειμμα σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που καταθέτει αύριο η κυβέρνηση, βάζοντας πλέον ως νέο στόχο τη μείωσή του σε 6,5% για το 2012.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Τρόικα φέρεται να συμφώνησαν ότι παρά τα πρόσθετα μέτρα(ειδικό τέλος ακινήτων, τριπλό χαράτσι, κλπ) το έλλειμμα φέτος θα κλείσει στο 8,1% του ΑΕΠ λόγω της πρωτοφανούς ύφεσης που είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος. Ως εκ τούτου, το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αν και σε απόλυτα νούμερα δεν θα ξεπεράσει τις προβλέψεις (18-19 δισ. ευρώ για φέτος).

Με αυτά τα δεδομένα, η δραματική ύφεση φέτος «εξαφάνισε» θυσίες 1 δισ. ευρώ αφού, αν δεν υποχωρούσε το ΑΕΠ, το έλλειμμα θα ήταν 7,6% με τα νέα μέτρα και δεν θα απαιτούντο πρόσθετα.

Με «γραμμή εκκίνησης» για τη νέα χρονιά το 8,1%, το προσχέδιο που θα παρουσιάσει την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο θα έχει ελαφρώς προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ύφεσης που θα αποτιμάται σε 2,0%-2,5% του ΑΕΠ για το 2012. Ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται ακόμα ικανό να ανακόψει τα αρνητικά ρεκόρ ύφεσης, που έφτανε στο 7% στο β΄ τρίμηνο του 2011 και τώρα τείνει να φτάσει ίσως και στο 10%.

Έτσι η κυβέρνηση, για να μειώσει το έλλειμμα στα 15 δισ. ευρώ -από περίπου 18 δισ. φέτος- θα χρειαστεί σχεδόν διπλάσια μέτρα και ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ