Ο αθλητικός τουρισμός, προσελκύει περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα τονώνοντας τους προορισμούς με χαμηλή κίνηση και προσφέροντας μία εναλλακτική μορφή διακοπών με επίκεντρο το περιβάλλον.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 25% των τουριστών επιθυμούν να κάνουν κάποιο σπορ στις διακοπές τους. Ειδικά στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανεπίσημες καταγραφές, υπολογίζεται ότι ο αθλητικός τουρισμός προσελκύει το 10% των αφίξεων στην χώρα μας, ενώ στη Ρόδο η σεζόν διαρκεί από τον Μάιο έως και τον Νοέμβριο.
Οπως αναφέρει στην εφημερίδα το Βήμα η Λουκία Λεωνίδου, υπεύθυνη Εισερχόμενου Τουρισμού της Trekking Hellas, η ζήτηση επικεντρώνεται στα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα στις Κυκλάδες, καθώς και την Πελοπόννησο.
Μάλιστα η Κάλυμνος, είναι ο κορυφαίος αναρριχητικός προορισμός στον κόσμο, όπως επισημαίνει ο εκπαιδευτής ορειβασίας Αρης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος αναπτύσσει την αθλητική αναρρίχηση στο νησί, ενώ έχει δημιουργήσει και δύο ιστοσελίδες και αναρριχητικούς οδηγούς με πληροφορίες για την Κάλυμνο και την υπόλοιπη Ελλάδα.
«Η Κάλυμνος δέχεται 10.000 αναρριχητές το χρόνο, περίπου 1.500 άτομα το Μάιο και 3.000 τον Οκτώβριο καθώς αυτοί είναι οι μήνες αιχμής, ενώ το καλοκαίρι έχουμε 500-800 άτομα κάθε μήνα» εξηγεί στο Βήμα, ενώ για την προέλευση των τουριστών σημειώνει ότι έρχονται κυρίως από την Ευρώπη, ενώ ένα 20% έρχεται από ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία.
Μεγάλη ζήτηση στην Ελλάδα έχει επίσης και το σερφ, όπως εξηγεί ο Αχιλλέας Τζίμας, ιδρυτής του Sports Tourism Greece: «Αυτοί που κάνουν snowboard και σκι το χειμώνα, το καλοκαίρι κάνουν windsurf και kitesurf».
Η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό προορισμό, αφού έχει ανέμους 8 μήνες το χρόνο και 12 ιδανικούς προορισμούς για αυτά τα σπορ (Ρόδο, Σάμο, Λήμνο, Λευκάδα, Νάξο, Πάρο, Κω, Κάρπαθο, Κρήτη, Μύκονο, Λέρο και Εύβοια) ωστόσο χρειάζεται στοχευμένη προβολή για να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες, αφού σε όλο τον κόσμο υπολογίζονται 15.000.000 δυνητικοί «αθλητικοί τουρίστες»