Σταθερός στην άποψή του ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει, έστω και προσωρινά, από το ευρώ, με ταυτόχρονο κούρεμα του χρέους, εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο πολύ γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν.
Με συνέντευξή του στο CNBC, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo), σημειώνει πως «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και απλώς καθυστερεί η διαδικασία να κηρυχθεί και επισήμως, κάτι που θα ήταν παράνομο αν ήταν ιδιωτική εταιρεία. Νομίζω πως ήρθε η ώρα για ένα μεγάλο κούρεμα χρέους και για πιο ριζοσπαστικά μέτρα που θα την βοηθήσουν».
Ο Ζιν είναι από τους πρώτους που εδώ και χρόνια μιλάει ανοιχτά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, άποψη στην οποία παραμένει και τώρα λέγοντας πως είναι δύσκολο να καταφέρει να λύσει τα προβλήματά της όσο παραμένει μέσα στο μπλοκ του ευρώ. Αυτή τη φορά, πάντως, πρόσθεσε πως αυτό το Grexit δεν χρειάζεται να είναι μόνιμο.
«Δεν είναι καλύτερο να έχουμε ένα πιο ευέλικτο ευρώ, αντί να προσπαθούμε να επιβάλουμε εσωτερική υποτίμηση; Η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει προσωρινά από το ευρώ, να περάσει σε ένα υποτιμημένο νόμισμα και στη συνέχεια να επιστρέψει. Το αντίθετο είναι η συνταγή για τη μεγιστοποίηση της ανεργίας και της αναταραχής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Δεν θα αποπληρώσει το χρέος της
Στην άποψη ότι η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της, συντάσσεται και ο διευθυντής επενδύσεων της London&Capital, Αshok Shah, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας επίσης στο CNBC, προσθέτει: «Η Κομισιόν εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι το καλύτερο σενάριο είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό είναι που θα επιτρέψει μια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Αν υπάρχει μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η σταθερότητα, η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη γρήγορα