Ραντεβού στη Ρίγα Μέρκελ-Τσίπρα σήμερα - iefimerida.gr

Ραντεβού στη Ρίγα Μέρκελ-Τσίπρα σήμερα

«Φρένο» στην παρατεινόμενη αβεβαιότητα για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στους θεσμούς θα επιχειρήσει να βάλει απόψε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μεταβαίνει στη Ρίγα της Λετονίας διεκδικώντας «πολιτική λύση» στη Σύνοδο Κορυφής.

Το χρηματοδοτικό ζήτημα, σε συνάρτηση με το θέμα του Χρέους βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα όσων προτίθεται να θέσει στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Οι συγκεκριμένες επαφές επιβεβαιώνονται από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δεν αποκλείουν και επιπρόσθετες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Το δείπνο εργασίας είναι προγραμματισμένο για απόψε στις 8.

Στην ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος.

Θετικό σήμα από τις συναντήσεις προσδοκά το Μαξίμου

Όπως δήλωσε πάντως υπουργός της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, «οι συναντήσεις μπορεί να δώσουν ένα μήνυμα που δεν θα είναι συμφωνία -γιατί οι Ευρωπαίοι δε θέλουν να παραβιάσουν τις διαδικασίες (eurogroup κλπ), αλλά θα βγάλει κανείς συμπεράσματα για θετική εξέλιξη», ενώ η ίδια πηγή εκτίμησε πως «μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα πάμε σε συμφωνία».

Σε κάθε περίπτωση, επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι σε διάστημα δέκα ημερών να συνεδριάσει το eurogroup για άμεση λύση στο ελληνικό ζήτημα προκειμένου να σταματήσει το μαρτύριο της σταγόνας στο πρόβλημα της ρευστότητας.

Οι δανειστές θα δώσουν χρήματα μόνο αν η Ελλάδα ανακοινώσει μέτρα

Με τις συζητήσεις για επιτάχυνση της συμφωνίας να εξελίσσονται κανονικά, η «ομάδα των Βρυξελλών» συνεδριάζει και σήμερα δια ζώσης, ώστε να διατυπωθούν σημεία σύγκλισης και να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πάντως, οι συσκέψεις της διαπραγματευτικής ομάδας υπήρξαν «πυρετώδεις», μιας και «είναι πολύ σημαντικό ο πρωθυπουργός να πάει ‘οπλισμένος’ στη Ρίγα».
Ωστόσο oι δανειστές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής εκταμίευσης της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ υπό μια προϋπόθεση: Να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση μέτρα και να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Το κλίμα των ασφυκτικών πιέσεων από των δανειστών προς την Αθήνα έγινε ξεκάθαρο στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group

Ανοικτό και το εσωτερικό μέτωπο

Πέρα από το εξωτερικό μέτωπο με τους απαιτητικούς δανειστές, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και το σκληρό μέτωπο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τους αμφίθυμους για τη συμφωνία βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός είναι προσανατολισμένος στο να υπάρξει λύση, επομένως και συμφωνία και αναμένει ρεαλιστική διάθεση από όλες τις τάσεις. Έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου, άρχισε προετοιμασία για να φτιάξει το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τους υπουργούς επικρατείας κκ Αλέκο Φλαμπουράρη και Νίκο Παππά, να δίνουν το «παρών» στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ωστόσο, το ρήγμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μάλλον βαθαίνει. Όπως πληροφορείται το iefimerida.gr, -παρά τους ήπιους τόνους- η Αριστερή Πλατφόρμα άσκησε για ακόμα μια φορά κριτική. Στελέχη αυτής επέμειναν στη θέση ότι «οι δανειστές θέλουν να κερδίσουν χρόνο για να μας αναγκάσουν σε υποχωρήσεις», ενώ σε πιο έντονους τόνους διατυπώθηκαν παράπονα από την ΚΟΕ για έλλειψη ενημέρωσης επί των διαπραγματεύσεων. Το σκεπτικό των μελών ήταν ότι «ναι μεν μαθαίνουμε τις δικές μας επιδιώξεις, ωστόσο δεν μαθαίνουμε των άλλων».

Με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Ρίγα της Λετονίας, θα ανοίξει επισήμως η «βεντάλια» των διαφωνιών, καθώς το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή έπειτα από το επιτακτικό αίτημα της...πτέρυγας Λαφαζάνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ