Ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Ρίγα με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποσπάσει κάποια θετικά λόγια από τους εταίρους και ένα μήνυμα «λευκού καπνού» για τη διαπραγμάτευση.
Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπος με αρκετά ανοικτά μέτωπα, εκτός από εκείνο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Μαζί με τις αντιδράσεις και τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματός του, φαίνεται πως πρέπει να αντιμετωπίσει και δύο «κινούμενες βόμβες».
Ο λόγος για τους Γιάνη Βαρουφάκη και Ζωή Κωνσταντοπούλου, κεντρικά πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής λόγω του θεσμικού τους ρόλου, οι οποίοι συνεχίζουν να εκθέτουν τον πρωθυπουργό εντός και εκτός Ελλάδας.
Τα σημερινά «χτυπήματα» τόσο από την Πρόεδρο της Βουλής όσο και από τον υπουργό Οικονομικό αποτελούν μάλλον την κορυφή του παγόβουνου, το οποίο... μεγαλώνει εδώ και αρκετούς μήνες.
Ζωή: Από το βενζινάδικο στην επίπληξη στην Αστυνομία και το φλέρτ με ΧΑ-αντιεξουσιαστές
Αναφορικά με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει χάσμα που είναι αγεφύρωτο. Η Πρόεδρος της Βουλής κινείται σαν να έχει προσωπική ατζέντα δημιουργώντας έναν αυτόνομο πόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαφοροποιείται συχνά πυκνά από τις ενέργειες και τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Εντός Βουλής έχει δημιουργήσει αρκετές φορές θέματα σε βουλευτές και υπουργούς είτε με επιπλήξεις είτε με την εμμονή της σε συγκεκριμένα γραφειοκρατικά ζητήματα. Από την άλλη πλευρά, οι πρωτοβουλίες της για τη δημιουργία διαφόρων επιτροπών, κυρίως εκείνη για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, αλλά και εκδηλώσεις υπερπαραγωγές έχουν προκαλέσει δυσφορία στο Μαξίμου και έχουν φέρει επανειλημμένως τον Αλέξη Τσίπρα σε δύσκολη θέση.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν και συγκεκριμένα περιστατικά που έβαλαν την Πρόεδρο της Βουλής (και κατ' επέκταση την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ) στο στόχαστρο της κριτικής και δημιούργησαν εντυπώσεις.
Αρχικά, το διπλό περιστατικό με το βενζινάδικο και η έκταση που πήρε στα μέσα ενημέρωσης. Το Μαξίμου δεν πήρε ποτέ θέση για το επεισόδιο, αλλά ούτε και η ίδια η κα Κωνσταντοπούλου τοποθετήθηκε ξεκάθαρα.
Ακολούθησε η εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να δικαιολογεί την πράξη και το αποκορύφωμα ήλθε με την άρνησή της να δώσει τα ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής στην ΤτΕ κίνηση που αποτέλεσε ευθεία αμφισβήτηση προς τις κεντρικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η ηχηρή διαφοροποίησή της σε τροπολογίες που ήρθαν στη Βουλή και τις οποίες δεν στήριξε παρόλο που είναι και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, υπάρχουν ψίθυροι διαμαρτυρίας για τη μητέρα της κας Κωνσταντοπούλου η οποία φέρεται να διεκδικεί τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ.
Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που κατηγορούν την Ζωή Κωνσταντοπούλου για «μετριοπαθή» στάση απέναντι στην Χρυσή Αυγή, ενώ, στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου ακούγεται ο χαρακτηρισμός «μάνα του λόχου της ΧΑ».
Πάντως, το σημερινό της σόου, φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η Πρόεδρος της Βουλής, σε έξαλλη κατάσταση, αντέδρασε όταν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. δεν άφησαν την πορεία να περάσει μπροστά από το Κοινοβούλιο. Μάλιστα, δεν δίστασε on camera να επιπλήξει τους αξιωματικούς ζητώντας να μάθει ποιος έδωσε τέτοιες εντολές.
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι το γυαλί έχει ραγίσει για τα καλά και αυτό φαίνεται τόσο από τη δυσαρέσκεια που διαρρέεται από το Μαξίμου όσο και από τα όσα διαδραματίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Βουλής φέρεται να είχαν έντονη αντιπαράθεση, με τον κ. Τσίπρα να την εγκαλεί για όλες τις τις ενέργειες και τα στελέχη του κόμματος να παρακολουθούν αμήχανα τη σύγκρουση.
Η περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη, το «ψαλίδισμα» και η... καταγραφή του Eurogroup
Το άλλο πρόσωπο που συνεχίζει να «πονοκεφαλιάζει» τον πρωθυπουργό είναι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σήμερα το... τερμάτισε με τη δήλωση πως έχει καταγράψει τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup της Ρίγας.
Ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος αρχικά εμφανιζόταν ως άτομο που χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, έχει υποπέσει σε αρκετά ατοπήματα αυτούς τους τέσσερις μήνες , ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον κατηγορούν προσωπικά για την μεγάλη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις.
Εκτός από τις αναρίθμητες συνεντεύξεις, τις διαλέξεις, τα tweets αλλά και τις φωτογραφίσεις που είχαν ως αποτέλεσμα σφοδρές αντιδράσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη, ενώ, οι συνεχόμενες «αστοχίες» προτάσεων προς τους εταίρους δεν βοηθούν ιδιαίτερα.
Μετά τις... καλωδιωμένες νοικοκυρές ήρθε το χθεσινό φιάσκο με τον ΦΠΑ (για το οποίο εγκαλείται μάλλον ολόκληρη η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ) τον οποίο ανακοίνωσε μέσω τηλεόρασης ο υπουργός Οικονομικών, για να απορρίψουν άμεσα οι δανειστές.
Ο ίδιος δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται και πως οι σχέσεις του με τους ομολόγους του είναι εξαιρετικές, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την άποψη.
Κι αν πρωθυπουργός και κυβέρνηση έστειλαν τα πρώτα μηνύματα έπειτα από το «ψαλίδισμα» των ευθυνών του και την αναβάθμιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε να βρίσκεται στο στόχαστρο τις κριτικής με κινήσεις και δηλώσεις του.
Η σημερινή, πάντως, αποκάλυψη που έρχεται μέσω New York Times, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει καταγράψει (σε εικόνα ή ήχο) την περίφημη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα, μάλλον, ξεπερνάει τα πάντα.
Οι αντιδράσεις από την Ευρώπη στο δημοσίευμα μέχρι στιγμής είναι προσεγμένες, ωστόσο, η υπόνοια και μόνο πως ένας υπουργός κατέγραφε τις συζητήσεις με τους ομολόγους του είναι ικανή να βάλει πραγματικό «μπουρλότο» στις συζητήσεις τη στιγμή που αχνοφαίνεται σύγκλιση για συμφωνία.
Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός
Το ζητούμενο, πάντως, παραμένει το πόσο μπορεί να στηρίξει ακόμη τις επιλογές του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει δηλώσει πως τον περισσότερο χρόνο του τον τρώει η διαπραγμάτευση και κρατάει μέχρι στιγμής αποστάσεις και στα δύο μέτωπα.
Από την άλλη πλευρά, μια ενδεχόμενη αλλαγή προσώπων στην κυβέρνηση είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός ανά πάσα στιγμή, αλλά θα επιβαρύνει δραματικά το πολιτικό κλίμα και ενδέχεται να οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις. Τα πράγματα όσον αφορά έναν θεσμικό παράγοντα (ψηφισμένο από τα περισσότερα κόμματα εντός Κοινοβουλίου) δεν είναι τόσο απλά και δεν είναι απολύτως στο χέρι του εκάστοτε πρωθυπουργού.
Και τα δύο μέτωπα, πάντως, όπως όλα δείχνουν δεν μπορούν να παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμη ανοικτά...