Νέα πίεση στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους εταίρους προσθέτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δηλώνει ανοιχτά ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μία ελληνική χρεοκοπία.
Οταν ρωτήθηκε για το αν μπορεί να επαναλάβει τη διαβεβαίωση που είχε δώσει στα τέλη του 2012, ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε στην Wall Street Journal και την Les Echos ότι «Θα έπρεπε να το σκεφτώ πάρα πολύ πριν το επαναλάβω στην τρέχουσα κατάσταση».
«Η κυρίαρχη δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού μας άφησε σε πολύ διαφορετική κατάσταση», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στις εκλογές, ενώ στη συνέχεια της συζήτησης άφησε αιχμές και για τη στάση της Κομισιόν απέναντι στην Αθήνα.
Στη συνέντευξη, ο κ. Σόιμπλε δεν έδειξε καμία πρόθεση συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις για να «ξεκλειδώσει» η τελευταία δόση του ελληνικού προγράμματος, σημειώνει η Wall Street Journal. Χωρίς συμφωνία, το πρόγραμμα θα εκπνεύσει σε έξι εβδομάδες, αφήνοντας στην Ελλάδα χωρίς άλλη επιλογή παρά να αθετήσει πληρωμές χρέους δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να καταβάλει αυτό το καλοκαίρι, τονίζει η εφημερίδα.
Αν και απέρριψε τις προτάσεις ότι μπορούν να καμφθούν οι κανόνες του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει συζητήσεις με τη Μ. Βρετανία, σχετικά με την απαίτηση του Λονδίνου για την επαναδιατύπωση των κανόνων σχετικά με την παρουσία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρατηρεί ακόμη η Wall Street Journal.
Στο θέμα της Ελλάδας, ο κ. Σόιμπλε απέρριψε τις περισσότερες ιδέες από τις Βρυξέλλες για να χαραχθεί μία διέξοδος στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Προειδοποίησε επίσης την Κομισιόν- την οποία βλέπουν στο Βερολίνο ως πολύ επιεική με την Αθήνα- να κρατήσει το ρόλο της ως ένας από τους τρεις ελεγκτές της εφαρμογής του προγράμματος, μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
«Πολλοί μιλάνε για πράγματα που είτε δεν καταλαβαίνουν, είτε δεν είναι υπεύθυνοι για αυτά. Η Κομισιόν παίζει το ρόλο της ως μέρος των τριών Θεσμών. Αλλά ενεργεί εντός των ορίων αυτής της λειτουργίας».
Μεταξύ των προτάσεων που απορρίπτει ο κ. Σόιμπλε είναι η ιδέα ότι οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν αναπόφευκτο, θα έπρεπε να ξεκινήσουν πριν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.
Αν και η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι υποψήφια για ένα τρίτο πακέτο αν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμά της και επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς τους τόκους, «δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το πρόγραμμα, δεν έχει πλέον το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε πέρυσι και έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλει νέο πρόγραμμα», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός.
Συζητήσεις για διαχωρισμό της τελευταίας δόσης του προγράμματος σε μικρότερες, συνδεδεμένες με συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα, επίσης είναι εκτός του τραπεζιού, ανέφερε ο Σόιμπλε, όπως και οι εκκλήσεις από την Αθήνα για υψηλού επιπέδου πολιτική συμφωνία που θα παρακάμπτει τις τεχνικές συζητήσεις.
Οπως τόνισε ο Γερμανός υπουργός, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχίσουν μέχρι να καταλήξουν σε μία συμφωνία την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είτε θα την εγκρίνουν, είτε θα την απορρίψουν.
«Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους τρεις Θεσμούς ήταν πάντα δύσκολες, αλλά πάντα επιτυγχάνουν. Δεν έχω καμία πρόθεση να παρέμβω σε αυτή τη διαδικασία», κατέληξε.