Τα μηνύματα από το ΔΝΤ, εδώ και καιρό είναι σαφή: προσπαθεί να απεμπλακεί από το ελληνικό πρόγραμμα, κάνει λόγο για απομείωση χρέους και δεν επιθυμεί να μετέχει σε μια νέα διάσωση προς την Ελλάδα.
Όπως μεταφέρει η Handelsbatt, αν και κανείς δεν το παραδέχεται ανοιχτά, είναι προφανές ότι υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς. Στο ερώτημα μάλιστα εάν η Ευρωζώνη μπορεί να διανοηθεί από τον Ιούνιο διάσωση της Ελλάδας χωρίς το ΔΝΤ, υψηλόβαθμός Ευρωπαίος διπλωμάτης απάντησε στην εφημερίδα αρνητικά με κατηγορηματικότητα. Ναι μεν προσπαθούν ορισμένοι ενδιαφερόμενοι κύκλοι να διαιρέσουν τους δανειστές, αλλά δεν πρόκειται να το επιτύχουν, σημειώνει ο διπλωμάτης.
Γιατί το χρειάζεται η Μέρκελ
Για την καγκελάριο Μέρκελ είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχει το ΔΝΤ. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι δύσκολο να πείσει τους σκεπτικιστές από την ΚΟ της ομάδα για την αναγκαιότητα νέου πακέτου στήριξη σε περίπτωση που θα χρειαζόταν.
Όχι, χωρίς το ΔΝΤ είναι το βασικό μήνυμα που μετέφερε η ηγεσία της ΚΟ στον Γιούνκερ. Στο μεταξύ βέβαια έχει καταγραφεί κινητικότητα, η Αθήνα υπέβαλε νέο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που αξιολογούνται πιο αποδεκτές από τις Βρυξέλλες. Για την Μέρκελ πάντως σηματοδοτούν μια πρώτη πρόοδο, ένα πρώτο βήμα. «Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επιταχυνθούν, θα πρέπει να καταγραφεί εμφανής πρόοδος», δήλωσε χθες η καγκελάριος με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λεττονίας.