Παρά την πενταετή λιτότητα που οδήγησε σε ύφεση, βύθιση της οικονομίας και σε λιτότητα, η Ελλάδα δεν κατάφερε να δει το χρέος της να μειώνεται. Η γερμανική τράπεζα Commerzbank αναφέρει τους λόγους και κάνει συγκρίσεις.
Συγκεκριμένα, σημειώνει πως η Ελλάδα, ξεκάθαρα πλέον, δεν είναι σε θέση με μειώσει το χρέος της έναντι του ΑΕΠ. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι δεν διαθέτει ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία, για να στηρίξει το βασικό της εξαγώγιμο προϊόν που είναι ο τουρισμός.
Οι περιπτώσεις της Τουρκίας, της Αργεντινής και της Ταϊλάνδης δείχνουν πως ο τουρισμός έχει τη δυναμική να δώσει τις απαραίτητες ανάσες στην οικονομία. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, παρά τα επώδυνα μέτρα που λήφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, το χρέος όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά έφτασε στο δυσθεώρητο 175% επί του ΑΕΠ. Όσο για τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία, η εικόνα είναι εξόχως άσχημη: τα ποσοστά ανεργίας προκαλούν ίλιγγο, ενώ οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται αμείωτες.
Κατά την Commerzbank, αυτό που δεν κατάφερε να αντιληφθεί η Ελλάδα είναι η σημασία των πρωτογενών πλεονασμάτων στη μείωση του χρέους. Αναφέρει το παράδειγμα της Τουρκίας που κατάφερε να ρίξει το χρέος της από το 100% στο 35% (δίχως προηγουμένως να χρεοκοπήσει), μόνο και μόνο γιατί κατάφερε να «τρέξει» υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Το αντιπαράδειγμα είναι η Αργεντινή, που αναγκάστηκε να προχωρήσει στη μεγαλύτερη χρεοκοπία που έχει σημειωθεί ποτέ σε αναδυόμενη χώρα. Για να καταλήξει η ανάλυση της τράπεζας ότι η Ελλάδα έχει περάσει ήδη πάρα πολλά όλα αυτά τα χρόνια για να αντέξει περισσότερο πόνο.