Το «κατηγορώ» Βαρουφάκη κατά Σόιμπλε: Εχει κάνει λάθος ανάλυση - iefimerida.gr

Το «κατηγορώ» Βαρουφάκη κατά Σόιμπλε: Εχει κάνει λάθος ανάλυση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φωτιές στη σχέση του με τον Σόιμπλε βάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία Die Zeit επικρίνει σφόδρα τον Γερμανό ομόλογό του.

Υπό τον τίτλο «Ο Βαρουφάκης κατηγορεί τον Σόιμπλε για λάθη», η Die Zeit περιγράφει τα όσα δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κατά του Σόιμπλε.

«Δεν αναγνωρίζει πόσο χρήσιμο θα ήταν για τους βόρειους Ευρωπαίους να επιτευχθεί μια συμφωνία με ένα κίνημα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ» λέει ο Βαρουφάκης στην εβδομαδιαία εφημερίδα.

Οταν ρωτήθηκε αν έχει κάνει λάθος ανάλυση για την Ελλάδα ο Σόιμπλε, ο Βαρουφάκης απάντησε «ναι, κάνει» για να εξειδικεύσει το «κατηγορώ» του: «Ο Σόιμπλε βάζει τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα και τους Έλληνες στο ίδιο σακί, δεδομένου ότι αντανακλά τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων για αντίσταση». Οσο για τις συνομιλίες του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο Βαρουφάκης τονίζει: «Είναι απογοητευτικό ότι μπορούμε να μιλάμε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο ο ένας με τον άλλο. Τα επιχειρήματα έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη σχετική εξουσία. Με λίγα λόγια: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αντικαταστήσει τα πραγματικά επιχειρήματα με την πολιτική ισχύ».

Το «κατηγορώ» Βαρουφάκη κατά Σόιμπλε: Εχει κάνει λάθος ανάλυση  | iefimerida.gr 0

Βαρουφάκης: Διαστρέβλωσαν τις απαντήσεις μου...

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο Γιάνης Βαρουφάκης έσπευσε να αναρτήσει στο ιστολόγιό του και να τουιτάρει, την πλήρη συνέντευξη (ερωτήσεις και απαντήσεις) στη Die Ziet και να παραπονεθεί πάλι για διαστρέβλωση των θέσεών του. Βέβαια, από το πιο πάνω κείμενο της Zeit, οι μόνες διαφορές είναι οι ύμνοι που επιφυλάσσει για τον Σόιμπλε τον οποίο ονομάζει «θρυλική φιγούρα».

Το «κατηγορώ» Βαρουφάκη κατά Σόιμπλε: Εχει κάνει λάθος ανάλυση  | iefimerida.gr 1

Η Die Zeit, η καλής ποιότητας γερμανική εφημερίδα, μου έκανε τρεις ερωτήσεις για τον Dr Σόιμπλε. Ανταποκρίθηκα με τις απαντήσεις που ακολουθούν. (Όπως ήταν αναμενόμενο, ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία βρήκαν ευκαιρία για να τις διαστρεβλώσουν. Ετσι είναι η ζωή σήμερα...)

Το «κατηγορώ» Βαρουφάκη κατά Σόιμπλε: Εχει κάνει λάθος ανάλυση  | iefimerida.gr 2

Οι τρεις ερωταπαντήσεις είναι οι εξής:

1. Αν θα έπρεπε να εξηγήσετε σε ένα έφηβο, ίσως την ίδια σας την κόρη, ποια είναι η σχέση σας με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - τι θα της λέγατε;

Θα έλεγα στην κόρη μου ότι είναι, από την δική μου οπτική, μια πολυεπίπεδη σχέση. Υπάρχει μια αίσθηση δέους από πλευράς μου, από τις συναντήσεις μου με μια θρυλική φιγούρα του οποίου το έργο έχω ακολουθήσει κριτικά για δεκαετίες.

Επειτα, υπάρχει μια ισχυρή ανάγκη να αντιμετωπίσω την προσέγγισή του στα κοινά προβλήματα που αφορούν την Ευρώπη.

Επιπρόσθετα, υπάρχει κάποια απογοήτευση που δεν έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Να οργανώσουμε αυτές τις συναντήσεις σε ένα σωστό ομοσπονδιακό, δημοκρατικό πλαίσιο, στο οποίο τα επιχειρήματα, παρά η ισχύς, θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

2. Ποια είναι τα ευρωπαϊκά θέματα που ίσως θα μπορούσατε να συμφωνήσετε με τον κ. Σόιμπλε;

Ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική ένωση και ότι, χωρίς αυτήν, η νομισματική μας ένωση είναι προβληματική.

3. Πιστεύετε ότι ο κ Σόιμπλε κάνει λάθη στην ανάλυσή του για την ελληνική κατάσταση; Εάν ναι, ποια είναι αυτά;

Ναι, κάνει (όπως είμαι βέβαιος ότι νομίζει και αυτός ότι έχω λάθος ανάλυση). Κατά κύριο λόγο, συνδέει τις παρελθούσες ελληνικές κυβερνήσεις με τον ελληνικό λαό. Σαν να αντανακλούν τον χαρακτήρα του. Και δεν εκτιμά, πόσο χρήσιμο θα ήταν για την Βόρεια Ευρώπη να βρει ένα modus vivendi με ένα κίνημα (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα) που μπορεί να είναι πολύ επικριτικό για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά το οποίο είναι βαθιά φιλοευρωπαϊκό και πρόθυμο να βοηθήσει να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ