Σκωτσέζικο ντους από τους δανειστές -Τρέχει η κυβέρνηση για να αποφύγει τον «ξαφνικό θάνατο» - iefimerida.gr

Σκωτσέζικο ντους από τους δανειστές -Τρέχει η κυβέρνηση για να αποφύγει τον «ξαφνικό θάνατο»

Ανάποδα μετράει πλέον ο χρόνος για την Αθήνα, καθώς τα χρονικά περιθώρια για μια συμφωνία «μακράς πνοής» γίνονται ασφυκτικά και το πρόβλημα ρευστότητας στα ταμειακά διαθέσιμα όλο και μεγαλύτερο.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αποφύγουμε τον «ξαφνικό θάνατο», δεδομένης της έλλειψης χρημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα για τον Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό, Αθήνα και Βρυξέλλες δουλεύουν πάνω σε μία συμφωνία και σ’ ένα ελάχιστο κοινό παρανομαστή, με το περιβάλλον του πρωθυπουργού να υπενθυμίζει συνεχώς πως «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε εργασιακό και ασφαλιστικό» και το ΔΝΤ να παραμένει εξίσου ανυποχώρητο στις δικές του θέσεις.

Διαφορετική προσέγγιση στον ΦΠΑ
Και στο δημοσιονομικό πεδίο όμως, τα εμπόδια δεν είναι λίγα, αφού μέρα με τη μέρα έρχονται στην επιφάνεια νέες ενστάσεις από τους δανειστές επί των ελληνικών προτάσεων.

Μετά τη διαφωνία των Βρυξελλών στην πρόταση για θέσπιση ενιαίου συντελεστή 15% και 18% για όσους δεν χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα, η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι «γίνεται συζήτηση για να βρεθεί φόρμουλα με άλλους αριθμούς». Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα του ΦΠΑ απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εγείροντας έντονες ενστάσεις από τους βουλευτές.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε, αναμένονται οι δια ζώσης συνεδριάσεις του Brussels Group, οι οποίες ξεκινούν σήμερα στη Βελγική πρωτεύουσα.

Κομβικός σταθμός η σύνοδος κορυφής
Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται πυρετωδώς για κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας την Πέμπτη, ώστε να ξεπεραστούν τα «τεχνικά ζητήματα» και να υπάρξει μια πολιτική υπέρβαση που θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, αρκείται στο να σχολιάσει πως «υπάρχει πολιτική βούληση για επαφές», ενώ καλά πληροφορημένες πηγές μεταφέρουν πως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας να θέσει και το θέμα για τη διευθέτηση του Χρέους, συνδέοντάς το με ρήτρα ανάπτυξης.

Εσωκομματικό κρας-τεστ -Συνεδριάζει η πολίτικη γραμματεία
Οι «θερμές» διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, δίνουν τον τόνο στις διεργασίες σε κόμμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τους περισσότερους βουλευτές να διαμηνύουν πως είναι υπέρ μιας συμφωνίας στην οποία θα παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές».

Ενδεικτική, ήταν η δήλωση κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στο iefimerida.gr πως «Θέλουμε συμφωνία που να καλύπτει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες και το χρέος, ώστε οι όποιες παραχωρήσεις μας να πιάσουν τόπο και να μη μας ζητάνε μετά και πάλι μέτρα».

Τέλος, στις 2μμ συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία. Ο υπουργός επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση, ενώ στη συνεδρίαση αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα συγκαλέσουν Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο με το «παζλ» απόψεων και ρευμάτων να αποτελεί σημείο-κλειδί στο παρά πέντε της συμφωνίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση δανειστές συμγωνία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ