«Εκρηξη» στο Χρηματιστήριο: Οι επενδυτές προεξοφλούν συμφωνία - iefimerida.gr

«Εκρηξη» στο Χρηματιστήριο: Οι επενδυτές προεξοφλούν συμφωνία

(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ισχυρές ανοδικές τάσεις κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, με την αγορά να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 846,43 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,59% έπειτα από το μπαράζ δηλώσεων που καταγράφουν τα βήματα προόδου στις συζητήσεις.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 857,26 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 3,90%.

Η αξία των συναλλαγών παρουσιάσθηκε αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και ανήλθε στα 100,41 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,91%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,88%.

Μπαράζ θετικών δηλώσεων και αισιοδοξία για συμφωνία

Η «έκρηξη» αυτή στο χρηματιστήριο έρχεται έπειτα από το μπαράζ θετικών δηλώσεων από Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους που κάνουν λόγο για σταθερά βήματα προς τη συμφωνία.

Την αρχή έκανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος τόνισε στο Bloomberg ότι διαβλέπει μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές γύρω στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, άρα παραμένει αισιόδοξος, αφού, όπως δήλωσε, εμπλέκεται προσωπικά στις συζητήσεις. Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα (21-22 Μαΐου), ο επικεφαλής της Κομισιόν έδειξε αρνητικός, τονίζοντας πως στη Ρίγα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία, παρά το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο των συζητήσεων της Συνόδου, θα φέρει στο τραπέζι το ελληνικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το κείμενο που του αποδίδεται και φέρεται να είναι πλάνο συμφωνίας δεν υπάρχει και πως ο ίδιος δεν έχει στείλει τέτοια επιστολή.

Μέρκελ-Ολαντ: Δεν θέλουμε την Ελλάδα εκτός ευρώ

Στο ίδιο κλίμα και οι Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ που με κοινές τους δηλώσεις επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία σημειώνοντας ότι Γερμανία και Γαλλία δεν επιθυμούν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.

«Θα συναντήσουμε τον Πρωθυπουργό Τσίπρα στη Ρίγα και θα δούμε τότε αν θα δοθεί η δυνατότητα για συνομιλίες. Οι συνομιλίες πρέπει βεβαίως να επιταχυνθούν. Επιθυμούμε να γίνει ουσιαστική πρόοδος στο πλαίσιο στο οποίο λαμβάνονται αποφάσεις, όπως στο Brussels Group, διότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου προβλέπει να υπάρχει πρόγραμμα ως το τέλος Μαΐου και αυτό είναι απαραίτητο, καθώς η παράταση τελειώνει στο τέλος Ιουνίου. Oλοι ενδιαφερόμαστε να ολοκληρώσουμε ως το τέλος Μαΐου. Oταν θα του μιλήσουμε, σίγουρα θα το θέσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η Ελλάδα έχει ανάγκες που δεν μπορούν να περιμένουν, καλώντας και τις δύο πλευρές να επιταχύνουν τις διαβουλεύσεις.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως όλοι θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Μάλιστα και οι δύο δήλωσαν πως είναι «ανοιχτοί σε συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα»

Λαγκάρντ: Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά υπάρχει πρόοδος

Ελαφρώς πιο φειδωλή στις δηλώσεις της ήταν η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι δύσκολα.

Αναγνώρισε, πάντως, την πρόοδο που υπάρχει στις συζητήσεις με τη χώρα και προειδοποίησε ότι «Η Ελλάδα έχει διεθνείς δεσμεύσεις, ανεξάρτητα από την ηγεσία στην κυβέρνηση της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χρηματιστήριο ΧΑΑ άνοδος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ