Το διαδίκτυο είναι τεράστιο. Και όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο γιγαντώνεται. Το καταλαβαίνει ο καθένας που το χρησιμοποιεί.
Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι τώρα online. Μέχρι το τέλος του 2016, η «κίνηση» στο διαδίκτυο θα μπορούσε να φτάσει το ένα zettabyte το χρόνο. Πόσοι όμως καταλαβαίνουν τι είναι το zettabyte; Προφανώς μόνο οι ειδικοί. Οπότε κάπως έτσι προκύπτει το... φιλοσοφικό ερώτημα του διαδικτύου, προκειμένου να αντιληφθούν όλοι το μέγεθός του. Αν κάποιος τύπωνε ολόκληρο το ίντερνετ, πόσες σελίδες θα ήταν;
Δεν πρόκειται βέβαια για ερώτημα που προκύπτει τώρα. Καλλιτέχνες και μαθηματικοί έχουν προσπαθήσει να το απαντήσουν και στο παρελθόν, όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμα η Washington Post. Για παράδειγμα, πριν από δύο χρόνια ο ποιητής Κένεθ Γκόλντσμιθ ζήτησε από άγνωστους να τυπώσουν ιστοσελίδες και να τις στείλουν στο σόου του με τίτλο «Τυπώνοντας το ίντερνετ», που έγινε στο Μεξικό. Το Μάρτιο από την άλλη, δύο φοιτητές του University of Leicester δημοσίευσαν μία εργασία που επιχειρούσε να εκτιμήσει κάτι ανάλογο.
Παλιότερα, το 2007, για τη διατριβή του ένας Ολλανδός σύμβουλος διαδικτύου, ο Μορίς ντε Κούντερ, ανέπτυξε μία στατιστική μέθοδο που υπολογίζει τον αριθμό των σελίδων στις οποίες ψάχνουν οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης. Ο ίδιος εκτιμά τώρα ότι ο αριθμός τους φτάνει στα 47 δισεκατομμύρια.
Βέβαια, το θέμα είναι πόσες σελίδες θα απαιτούνταν για να τυπωθεί κάθε μία από αυτές τις ιστοσελίδες. Κάνοντας τη σχετική έρευνα, η ρεπόρτερ της Washington Post κατέληξε ότι κατά μέσο όρο για την κάθε ιστοσελίδα θα απαιτούνταν 6,2-6,8 σελίδες εκτύπωσης.
Κάπως έτσι, κατέληξε στην απάντηση για το πολυπόθητο ερώτημα. Αν εκτύπωνε κανείς ολόκληρο το ίντερνετ, το αποτέλεσμα θα ήταν 305,5 δισεκατομμύρια σελίδες. Πρόκειται βέβαια για μία εκτίμηση και όχι για τον πραγματικό αριθμό. Ακόμη κι έτσι όπως, για να αντιληφθεί κανείς τη σύγκριση, ο όγκος του εκτυπωμένου ίντερνετ είναι όσο 212 εκατομμύρια αντίτυπα του «Πόλεμος και Ειρήνη».