Ο Μάρκος Καλφάκης κάποτε εργαζόταν μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του στο συνεργείο μηχανικών των τρόλεϊ. Τώρα έχει μείνει μόνος του. Ο μισθός του έχει μειωθεί, οι φόροι που πληρώνει έχουν αυξηθεί και αγωνίζεται να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο. Είναι ένας τυπικός Έλληνας.
Αυτόν και άλλους πολλούς αναζήτησαν οι New York Times, στρέφοντας την προσοχή τους όχι στο τι συμβαίνει στη διεθνή κονίστρα με τις άοκνες διαπραγματεύσεις, αλλά τι γίνεται στους δρόμους της Αθήνας, με τους απλούς ανθρώπους που ανησυχούν για το αύριο και τους μισθούς τους.
Ο 52χρονος Καλφάκης, σε αντίθεση με χιλιάδες άλλους ανθρώπους που είναι άνεργοι, είναι τυχερός καθώς δουλεύει σε κρατικό φορέα και λαμβάνει το μισθό του κανονικά. Ή ελπίζει ότι αυτό θα συμβαίνει. Τώρα που τα μετρητά του κράτους αρχίζουν να λιγοστεύουν, αρχίζει κι εκείνος να μην αισθάνεται άνετα. «Είμαστε ανήσυχοι», σημειώνει στην εφημερίδα που με τη σειρά της αναφέρει πως δεν είναι ο μόνος. Έπειτα από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, ήρθε η σειρά της αβεβαιότητας από τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται υπό το φάσμα της χρεοκοπίας, ενώ μια νέα συμφωνία ενδέχεται να φέρει νέα λιτότητα.
Θερμοκήπιο φημών
«Η αναμονή είναι αρκετά επώδυνη. Το εμπόριο έχει παγώσει λόγω έλλειψης ρευστού που ζητούν οι προμηθευτές στο εξωτερικό. Οι λιανικές πωλήσεις έχουν πέσει δραματικά και οι καταθέτες ανησυχούν για τα χρήματά τους στις τράπεζες γι' αυτό και τα σηκώνουν. Εν απουσία σαφήνειας, η Αθήνα έχει γίνει το θερμοκήπιο της κερδοσκοπίας, της σύγχυσης και του λευκού καπνού. Παντού ακούς φήμες για τις διαπραγματεύσεις με τελευταία αυτή που έχει να κάνει με μια νέα πρόταση του Γιούνκερ», αναφέρει το άρθρο.
Παράλληλα, τα ελληνικά ΜΜΕ μεταφέρουν κάθε ένα εξ αυτών τη δική του σκοπιά, ο Τσίπρας είπε τη Δευτέρα στον ΣΕΒ ότι η συμφωνία είναι κοντά, ενώ από το κόμμα του βγαίνουν αμφιλεγόμενα μηνύματα σε ό,τι έχει να κάνει με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Κατά την εφημερίδα, η μεγάλη ανησυχία είναι πότε ακριβώς θα τελειώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα. Οι συντάξεις τον προηγούμενο μήνα πληρώθηκαν την τελευταία στιγμή, ενώ πρόσφατα ο Βαρουφάκης ζήτησε τα αποθεματικά ακόμη και των πρεσβειών. Από την μεριά του, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κάνει λόγο πλέον για «τεχνική» συμφωνία που θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Χαρτζιλίκι
Οι NY Times θυμίζουν πως η Ελλάδα πλήρωσε το ΔΝΤ με πονηριά, αλλά την ίδια στιγμή έχει καταφέρει να συλλέξει φόρους από τους πολίτες μετά την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων την οποία προώθησε. Οι εμπειρογνώμονες λένε πως αυτά τα χρήματα δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν εν ζωή τα κρατικά ταμεία. Ο Αντώνης Μουζάκης, λογιστής, κάνει λόγο για χαρτζιλίκι για τους δανειστές και αναφέρει πως η Ελλάδα αναμένει περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα.
Όπως αναφέρει το άρθρο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση σύγκρουσης με τους δανειστές, η κοινή γνώμη εξακολουθεί να στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ – όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Βέβαια, οι ίδιες μετρήσεις γνώμης υπογραμμίζουν και το γεγονός ότι η κυβέρνησης περπατάει σε ένα τεντωμένο σχοινί. Το ίδιο και οι πολίτες: πολλοί θέλουν συμβιβασμό εδώ και τώρα και άλλοι αντιδρούν σε περίπτωση επιβολής νέων φόρων, κάτι που είναι βασικό αίτημα των δανειστών.
Πολιτική αβεβαιότητα
«Αυτό το είδος της αντίφασης επιτείνει την πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με το πώς οι διαφορετικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιδράσουν με τις κινήσεις του Τσίπρα προς έναν συμβιβασμό», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα που φέρνει το παράδειγμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και άλλων αριστερών που θέλουν να ακολουθήσει η κυβέρνηση μια σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Γιώργο Παγουλάτο: «Θα πρέπει να δεχθούν μια συμφωνία που δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμά τους, την ιδεολογία τους και ούτε η κυβέρνησή τους θα επιθυμούσε
Ο επιχειρηματικός κόσμος
Ανήσυχος είναι ο επιχειρηματικός κόσμος και στο περιθώριο του συνεδρίου του ΣΕΒ, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας άκουσε έναν επιχειρηματία να μιλάει στο κινητό του και εκνευρισμένος να λέει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η αβεβαιότητα και ότι αν συνεχίσει έτσι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει στη δραχμή, ενώ παράλληλα έχει καταστραφεί ο τουρισμός. Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων, κατηγορεί τις πολιτικές λιτότητας που ασκούνται από τους δανειστές και ουσιαστικά αύξησαν το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Από την άλλη, όμως, θεωρεί πως και η αβεβαιότητα είναι επιζήμια και προέβλεψε πως 8500 μικρές επιχειρήσεις θα κλείσουν τους πρώτους μήνες του 2015. «Ο μέσος Έλληνας δεν ξέρει αν θα παραμείνουμε στο ευρώ ή θα πάμε στη δραχμή. Δεν ξέρει τι θα φέρει η συμφωνία», λέει χαρακτηριστικά.
Για τον 58χρονο Θεόδωρο Ζωντό που δουλεύει ως τεχνικός στα αστικά λεωφορεία, «το άγχος είναι συντριπτικό. Ενδέχεται να έχουν τελειώσει τα χρήματα μέχρι να πληρωθούμε στις 27 του μήνα». Όσο για τον Καλφάκη σημειώνει πως ο μισθός του έπεσε στα 1100 ευρώ από 1800. Καθημερινά μιλάει με τους συναδέλφους του για τη διαπραγμάτευση και ότι πρέπει να τελειώσει για να φύγει η αβεβαιότητα πάνω από τα κεφάλια τους.