Σε ένα ταξίδι με καθυστέρηση, από το Μάντσεστερ στο Λονδίνο, με τρένο, οι χαρακτήρες του Χάρι Πότερ, του Ρόναλντ Γουέσλι και της Ερμιόνης Γκρέιτζερ γεννήθηκαν στο μυαλό μίας νεαρής γυναίκας με προσωρινή δουλειά. Της Τζόαν Ρόουλινγκ.
Στα έξι ταραχώδη χρόνια που ακολούθησαν, η φαντασία της δημιούργησε έναν ολόκληρο κόσμο μαγείας, υιοθέτησε το συγγραφικό όνομα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και δημοσίευσε τον «Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», το πρώτο βιβλίο από την πασίγνωστη πλέον σειρά.
Από τότε, η Ρόουλινγκ έχει γίνει η εν ζωή συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Μ. Βρετανία και μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο, αφού όμως κατάφερε να ξεπεράσει της δυσκολίες μίας μητέρας που μεγαλώνει μόνη της το παιδί της.
Γεννήθηκε στη νοτιοδυτική Αγγλία. Πάντα ήξερε ότι θα γινόταν συγγραφέας λέει. «Μόλις κατάλαβα τι είναι οι συγγραφείς, ήθελα να γίνω και εγώ. Εχω αυτό που χρειάζεται. Είμαι απόλυτα ευτυχισμένη σε ένα δωμάτιο, μόνη μου, να φαντάζομαι πράγματα». Εγραψε το πρώτο της βιβλίο- για έναν λαγό που τον έλεγαν... Λαγό- στα έξι της χρόνια και όταν η μητέρα της επαίνεσε τη δουλειά της, «στεκόμουν μπροστά της και σκεφτόμουν ''τότε δημοσίευσέ το!''».
Τα εφηβικά της χρόνια δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχισμένα. Η μητέρα της έδινε χρόνια μάχη με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, κάτι που επηρέασε τόσο την ίδια όσο και την οικογένεια. Η πιο τραυματική στιγμή της ζωής της ήταν την ημέρα που η μητέρα της πέθανε όπως λέει. Ηταν η Πρωτοχρονιά του 1991 και η Ρόουλινγκ ήταν 25 ετών. Εξι μήνες νωρίτερα είχε αρχίσει να γράφει για τον Χάρι Πότερ και θρηνούσε γιατί η μητέρα της ποτέ δεν γνώριζε για αυτό. Μάλιστα, η απώλεια της δικής της μητέρας την οδήγησε να δημιουργήσει έναν ήρωα που είχε ζήσει και ο ίδιος το θάνατο των γονιών του.
Μετά από το θάνατο της μητέρας της, μετακόμισε στη βόρεια Πορτογαλία για να κάνει μία νέα αρχή και δίδασκε αγγλικά. Αρχισε να βγαίνει με κάποιον, έμεινε έγκυος και μετακόμισε σε ένα μικρό διαμέρισμα, με τη μητέρα του συντρόφου της. «Εχασε» το παιδί, αλλά το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Οκτώβριο του 1992. Αργότερα, η Ρόουλινγκ γέννησε την κόρη της, Τζέσικα, τον Ιούλιο της επόμενης χρονιάς. Ο ταραχώδης γάμος κράτησε μόλις 13 μήνες και αμέσως μετά η Ρόουλινγκ επέστρεψε με την κόρη της στη Μ. Βρετανία. Στη βαλίτσα της είχε τα τρία πρώτα κεφάλαια του «Χάρι Πότερ».
Ζώντας σε ένα μικρό διαμέρισμα, άνεργη και άφραγκη, η Ρόουλινγκ έπεσε σε κατάθλιψη και έχει παραδεχθεί ότι σκέφτηκε να αυτοκτονήσει. Αναγκάστηκε να βασιστεί στα επιδόματα και περνούσε τον περισσότερο χρόνο της γράφοντας τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ, σε καφετέριες, με την Τζέσικα να κοιμάται στο καρότσι δίπλα της.
«Ενας εξαιρετικά βραχύβιος γάμος είχε καταρρεύσει, ήμουν άνεργη, μόνη μητέρα και όσο πιο φτωχή γίνεται στη σύγχρονη Βρετανία, χωρίς να είμαι άστεγη. Με όλα τα συνήθη στερεότυπα, ήμουν η μεγαλύτερη αποτυχία που ήξερα», είχε πει σε ομιλία της στο Χάρβαρντ το 2008.
Μετά από απανωτές απορριπτικές απαντήσεις για το βιβλίο της από εκδότες, κάποιος τελικά έδωσε το πράσινο φως για τον Χάρι Πότερ το 1997. Πρόσθεσε το «Κ» στο όνομα με το οποίο υπέγραφε- Καθλίν λεγόταν η μητέρα του πατέρα της- μετά από αίτημα του εκδότη, καθώς τα γυναικεία ονόματα έχει διαπιστωθεί ότι είναι λιγότερο ελκυστικά στο αναγνωστικό κοινό των αγοριών.
Τρεις ημέρες μετά από την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου στη Μ. Βρετανία, καταβλήθηκαν 100.000 δολάρια για τα εκδοτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, ένα απίστευτο ποσό για παιδικό βιβλίο εκείνη την εποχή.
Από τότε, η σειρά των επτά βιβλίων έχει πουλήσει πάνω από 450 εκατομμύρια αντίτυπα, κέρδισαν αμέτρητα βραβεία, έγιναν ταινίες και βέβαια άλλαξαν τη ζωή της Ρόουλινγκ.
Το 2011, το Forbes εκτίμησε την αξία της στο ένα δισεκατομμύριο, αλλά από τότε έχει βγει από τη λίστα του περιοδικού για τους δισεκατομμυριούχους, καθώς έδωσε μέρος της περιουσίας της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Παραμένει όμως στις λίστες των πιο ισχυρών διάσημων και των πιο κερδοφόρων συγγραφέων στον κόσμο.
Το καλύτερο που της προσέφεραν τα πλούτη της, όπως γράφει η ίδια στην ιστοσελίδα της, είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί. «Εχω ξεχάσει πώς είναι να ανησυχείς ότι δεν θα έχεις αρκετά χρήματα για να πληρώσεις τους λογαριασμούς. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πολυτέλεια στον κόσμο».