«Εμείς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξουμε ήθη και έθιμα. Να γίνουμε πιο παραγωγικοί, περισσότερο αποτελεσματικοί, να συγκλίνουμε ως προς την ανταγωνιστικότητά μας με την Βόρεια Ευρώπη. Εκείνοι, οι δανειστές, πρέπει να αποδεχθούν ότι η Μνημονιακή λογική, μέρος της οποίας σας ανέπτυξα σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα, το χρέος και την μεγέθυνση του ΑΕΠ, απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας και πρέπει να μπει στο περιθώριο. Αυτό απαιτείται για την συμφωνία».
Με αυτή τη φράση ο Γ. Βαρουφάκης περιέγραψε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα γίνει η συμφωνία, η οποία όπως είπε από το βήμα του ΣΕΒ, είναι κοντά.
Αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι η αναφορά του υπουργού Οικονομικών στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Απορρίπτοντας τις «τυφλές» πιέσεις των δανειστών για νέες περικοπές συντάξεων, πέρα από τα οικονομικά επιχειρήματα, ο Γ. Βαρουφάκης επιχείρησε να ενεργοποιήσει τα πολιτικά αντανακλαστικά των εταίρων, λέγοντας τα εξής: «Μεταρρυθμίσεις που ρυθμίζουν αποτελεσματικά την αγορά εργασίας και καθιστούν το ασφαλιστικό σύστημα ξανά βιώσιμο σε μια χώρα όπου, λόγω της αδιέξοδης πολιτικής που οι δανειστές επέβαλαν και στην οποία επιμένουν, η απασχόληση έχει καταρρεύσει, η κεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων έχει δεχθεί πλήγμα με το PSI, το ποσοστό αδήλωτης εργασίας γιγαντώνεται και η προοπτική νέων μειώσεων συντάξεων - τις οποίες οι δανειστές προσδοκούν κι εμείς αρνούμαστε - θα το αύξανε κι άλλο - καθώς θα ενέτεινε την υφεσιακή δίνη στρέφοντας τον ελληνικό λαό εναντίον της μόνης κυβέρνησης που μπορεί να πείσει την πλειοψηφία πως η λέξη «μεταρρύθμιση» δεν σηματοδοτεί περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων, κι άλλα βάρη για τους ανίσχυρους, περισσότερη ανισότητα και την θανατική βολή του κοινωνικού κράτους».
Ειδική αναφορά έκανε εκ νέου ο Γ. Βαρουφάκης στα ομόλογα που διακρατεί το Ευρωσύστημα και ανέχονται στα 27 δισ ευρώ. Στην πραγματικότητα, επανέλαβε την πρόταση για αγορά αυτών των ομολόγων από τον ESM, τη διαγραφή τους από τα βιβλία της ΕΚΤ και την ανταλλαγή με ομόλογα ισόποσης αξίας τα οποία θα πληρωθούν στο απώτερο μέλλον.
Μετά από το θόρυβο που προκάλεσε η πρόταση του- ή μάλλον η παρανόηση της πρότασης του- στο συνέδριο του Economist, ο Γ. Βαρουφάκης «κάρφωσε», μάλιστα, όσους τον είχαν επικρίνει: «Είναι ενδεικτικό της παραπληροφόρησης και του προπαγανδιστικού θορύβου ο οποίος υπονομεύει τον διάλογο για αυτά τα ζητήματα το γεγονός ότι φημισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία «ερμήνευσαν» αυτή την πάγια θέση μας ως... απειλή ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει την ΕΚΤ. Κάποτε έλεγαν ότι όταν αρχίζει ο πόλεμος πεθαίνει η αλήθεια. Τώρα ίσως να πρέπει η λέξη «πόλεμος» να αντικατασταθεί από την λέξη «διαπραγμάτευση».