Η Μόνικα Λιουίνσκι επέστρεψε, χωρίς να προκαλέσει, αυτή τη φορά, σάλο στα ΜΜΕ. Η τελευταία της παρέμβαση ήταν ένα μάθημα για τον Τύπο.
«Σε μια νύχτα, πέρασα από το επίπεδο ενός ανθρώπου στο επίπεδο μιας φιγούρας ταπεινωμένης σε ολόκληρο τον κόσμο. Ημουν η ασθενής μηδέν, εκείνη που έχασε την προσωπική της αξία σε παγκόσμιο κοινό, σχεδόν σε μια στιγμή».
Αυτά είπε η Μόνικα Λιουίνσκι στην ομιλία της στο TED, τον Μάρτιο του 2015, σε μια εκδήλωση με τίτλο «Το τίμημα της ντροπής» και επέστρεψε στο διαβόητο επεισόδιο που άλλαξε ριζικά τη ζωή της πριν από 17 χρόνια. Μίλησε για τη σύντομη περιπέτειά της με τον Μπιλ Κλίντον, την εποχή που ήταν συμβασιούχος στον Λευκό Οίκο και της στοίχισε μια παγκόσμια διασημότητα, χωρίς να το θέλει.
Οι αμερικανικές εφημερίδες της εποχής την είχαν αποκαλέσει «βρωμο-γκόμενα», «χοντρή βιτσιόζα», «αρπακτικό», «άμυαλη» ή την αποκαλούσαν απλά «αυτή η γυναίκα».
Τον απολογισμό κάνουν τώρα οι New York Times και αναγνωρίζουν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε για την Μόνικα.
Τους τελευταίους μήνες η ίδια η Μόνικα Λιουίνσκι βρήκε τις λέξεις για να αποκρυπτογραφήσει το μιντιακό χάος που καταρράκωσε την υπόστασή της. Μίλησε για σεξισμό και για παρενόχληση σε όλα τα μίντια. Πράγματι, σήμερα οι δημοσιογράφοι δεν της επιτίθενται με την ίδια μανία και δεν την κατηγορούν για καιροσκόπο. Ορισμένοι, μάλιστα, αναθεωρούν την στάση τους απέναντι στο ζήτημα και ορισμένοι ζητούν συγνώμη για τον ρόλο που έπαιξαν.
Η Μόνικα, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, κατηγορήθηκε ότι ήθελε να καταστρέψει την πολιτική καριέρα της Χίλαρι Κλίντον ή ακόμη και ότι ήθελε να βγάλει λεφτά από τον Κλίντον. Αλλά και εκείνη δεν τα πήγε καλά μετά το σάλο: έβγαλε μια δική της σειρά από τσάντες και παρουσίασε ένα τηλεοπτικό ριάλιτι, κινήσεις που θεωρήθηκαν αδέξιες και καιροσκοπικές από όλα τα ΜΜΕ.
Πολλά χρόνια αργότερα, η Μόνικα παίρνει το ζήτημα αλλιώς και κάνοντας λόγο για σεξισμό κατόρθωσε να κάνει και τα μίντια να επανατοποθετηθούν απέναντί της. Οταν έγραψε στο Vanity Fair, πριν ένα χρόνο, εξηγώντας σοβαρά το σκάνδαλο του Λευκού Οίκου, η εφημερίδα Time πήρε θέση σε ένα άρθρο που είχε τίτλο «Η ταπείνωση της Μόνικα Λιουίνσκι: Γιατί της οφείλουμε συγνώμη».
Αλλά το κλίμα απέναντί της άλλαξε ακόμη περισσότερο μετά την ομιλία της στο TED. Από τότε, πολλοί δημοσιογράφοι ξαναβλέπουν το θέμα με μια πιο σύγχρονη και κριτική ματιά. Ετσι, τα Μέσα Washington Post, New York Times, Slate US, Elle US, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζουν ότι είχαν εξαπολύσει κυνηγητό εναντίον της πρώην ερωμένης του Κλίντον και ότι τα σχόλιά τους ήταν σεξιστικά. Οι κωμικοί παρουσιαστές David Letterman και Bill Maher εξέφρασαν δημόσια τη λύπη τους γιατί εξέθρεψαν τον κύκλο των ταπεινώσεων με αστειάκια και σχόλια, εκείνη την εποχή. Αλλοι δημοσιογράφοι επαινούν το κουράγιο της Μόνικα ενώ γράφηκαν και βιβλία συγνώμης, όπως αυτό της Erica Jong, με τίτλο Complexe d’Icare.
Είτε σύγχρονη ηρωίδα είτε θύμα, η Μόνικα Λιουίνσκι είναι ένα παράδειγμα δημοσιογραφίας του 20ού αιώνα. Πολλοί πιστεύουν ότι η μοίρα της Μόνικα δεν θα ήταν η ίδια αν είχε συμβεί σήμερα, σε μια κοινωνία που συνειδητοποιεί τις σεξιστικές αναφορές εναντίον των γυναικών.
Η Μόνικα στην συγκλονιστική ομιλία της τον Μάρτιο 2015 στο TED «Το τίμημα της ταπείνωσης»: