Η αντιπαράθεση της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της απειλεί άμεσα τον τουρισμό, που πέρυσι ήταν ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που τράβηξαν την Ελλάδα από την ύφεση.
Το Bloomberg εστιάζει στην αλλαγή διάθεσης των Γερμανών τουριστών που, όπως αναφέρει και στον τίτλο του άρθρου, δεν επιθυμούν να έρθουν στη χώρα μας για διακοπές, καθώς φοβούνται πως θα βρεθούν μπροστά σε άδεια ΑΤΜ.
«Το ισχυρό ξεκίνημα της χρονιάς έχει πέσει κατά τους τελευταίους μήνες με τους πιθανούς επισκέπτες να αποθαρρύνονται από τον κίνδυνο να παγιδευτούν στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή που δεν έχει μετρητά. Οι κρατήσεις από τη Γερμανία, κατά το πρώτο τρίμηνο, είχαν αυξηθεί κατά 0,7% σε σχέση με πέρυσι, αλλά το τουριστικό λόμπι βλέπει πως πρέπει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του προς τα κάτω», αναφέρει το άρθρο και έρχεται η επιβεβαίωση και από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη.
Επιβράδυνση
Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρεάδης αναφέρει: «Βλέπουμε μια επιβράδυνση σε ορισμένες αγορές, ιδίως στη γερμανική. Τους τελευταίους μήνες έχουμε αρχίσει να χάνουμε έδαφος και ορμή, από τη στιγμή που η ''μεγάλη εικόνα'' παραμένει ασαφής».
Το άρθρο σημειώνει ακολούθως ότι η ελληνική οικονομία υποχώρησε στην ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, καθώς η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει καλύτερους όρους από τους δανειστές όχι μόνο δεν ευοδώνεται προς το παρόν, αλλά η δέχεται πιέσεις στη χρηματοδότηση, ενώ οι επενδυτές αποθαρρύνονται. Η συρρίκνωση αυξάνει την πίεση στον Τσίπρα για να καταλήξει σε μια συμφωνία, ενώ ενδέχεται να τον αναγκάσει να προβεί σε βαθύτερες περικοπές στον προϋπολογισμό για να πληροί της προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι δανειστές για να τον χρηματοδοτήσουν.
Σε μια κλωστή
Η κρίση έχει αφήσει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας να κρέμεται από μια κλωστή, προσθέτει το άρθρο, και να στηρίζεται από την παροχή έκτακτης ανάγκης από την ΕΚΤ. Όλα αυτά δημιουργούν μια δύσκολη προοπτική, καθώς ενδέχεται να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να περιορίσει τα χρήματα που θα μπορούν να παίρνουν οι τουρίστες από τα ΑΤΜ.
Κατά τον κ. Ανδρεάδη, η χρηματοδοτική συμπίεση έχει καταστήσει αδύνατη την επίτευξη του επενδυτικού στόχου (τρία δισεκατομμύρια ευρώ) που έχει θέσει η ξενοδοχειακή βιομηχανία. Παράλληλα, οι συνομιλίες ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες αποτελούν άλλη μια άμεση απειλή για την τουριστική βιομηχανία. Άλλωστε, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το θέμα του φορολογικού συντελεστή των νησιών.
Ο ΦΠΑ και οι Γερμανοί τουρίστες
Ο κ. Ανδρέαδης λέει επ' αυτού: «Ο ΦΠΑ για τον τουρισμό έχει αλλάξει έξι φορές τα τελευταία έξι χρόνια. Δεν μπορείς να κάνεις ένα 10ετές πλάνο με αυτό το δεδομένο. Είναι σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία στα οικονομικά του κράτους, αλλά πώς μπορεί να βρεθεί μια ισορροπία όταν σκοτώνεις το επενδυτικό κλίμα;»
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε στο Bloomberg ότι η επιβράδυνση των κρατήσεων είναι πιο έντονη από τους Γερμανούς τουρίστες και αυτό διότι στη συγκεκριμένη χώρα η δημοσιογραφική κάλυψη, άρα και η ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από το ελληνικό πρόβλημα, είναι εντονότερη. Δεν θα πρέπει, δε, να παραλείπεται το γεγονός ότι οι σχέσεις των κυβερνήσεων των δύο χωρών, εδώ και καιρό, είναι τεταμένες. Πάντως, τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς τουρίστες που ευνοούνται λόγω της πτώσης του ευρώ σε σχέση με τη στερλίνα και το δολάριο.
Το 17% της ελληνικής οικονομίας
Το Bloomberg υπολογίζει πως η τουριστική βιομηχανία αντιστοιχεί στο 17% της ελληνικής οικονομίας και ήδη τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφει συνεχόμενα ρεκόρ προσέλευσης τουριστών. Πέρυσι, είχαν έρθει στην Ελλάδα 24.300.000 τουρίστες, αριθμός που σήμαινε αύξηση 21% σε σχέση με το 2013. Οι προβλέψεις του ΣΕΤΕ για το 2015 ανέβαζαν τον αριθμό των τουριστών σε 25 εκατομμύρια, αλλά πλέον ο κ. Ανδρεάδης αναφέρει πως βάσει της παρούσας κατάστασης, η συγκεκριμένη εκτίμηση δεν θα επαληθευτεί.
«Αν συνεχιστεί αυτή η επιβράδυνση των κρατήσεων δεν θα είναι θα είμαστε σε θέση να πετύχουμε το στόχο των 25 εκατομμυρίων τουριστών – αυτό είναι σίγουρο. Ενδέχεται να μην φτάσουμε ούτε καν τα 24 εκατομμύρια τουρίστες».