Οι Γερμανοί ηγέτες ασκούν έντονη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το τρίτο πακέτο στήριξης.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ολοένα και περισσότερο μπαίνει στο στόμα των κορυφαίων πολιτικών του Βερολίνο το τρίτο πακέτο στήριξης που όμως για να δοθεί θα πρέπει η Αθήνα να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των βασικών μεταρρυθμίσεων και να ολοκληρώσει επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα. Με την Ελλάδα να ξεμείνει από χρήματα και τις συζητήσεις να βρίσκονται σε αδιέξοδο, λόγω της ελληνικής άρνησης να μειώσει μισθούς και συντάξεις και να εφαρμόσει τις επιταγές των δανειστών για απελευθέρωση στην αγορά εργασίας, η κουβέντα για το τρίτο πακέτο πηγαίνει πίσω.
Δεν μπορούμε να στείλουμε χρήματα
Ειναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας;, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Bild: «Ένα τρίτο πακέτο ενίσχυσης προς την Αθήνα δεν θα είναι δυνατή εάν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε, απλώς, να στείλουμε χρήματα». Ο Γκάμπριελ συντάχθηκε με την άποψη του Σόιμπλε ως προς το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι μια δυνατότητα.
Από την μεριά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Βόλκερ Κάουντερ, επισήμανε πως η απροθυμία της Ελλάδας να συνεργαστεί δημιουργεί ζητήματα και επομένως είναι δική της απόφαση αν θέλει να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει όσα έχουν συζητηθεί.
Νωρίς ακόμη
Ωστόσο, ο Κάουντερ υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς να εξεταστεί ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι η ΕΕ και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν αποδεσμεύσει ακόμη την τελευταία δόση του τρέχοντος πακέτου στήριξης.
Πολιτικά εκρηκτικό το Grexit
Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Κομισιόν και του ΔΝΤ είχαν επαφές με θέμα την Ελλάδα και από αυτές προέκυψε ότι τόσο το Βερολίνο όσο και η Κομισιόν απορρίπτουν το ενδεχόμενο ενός Grexit καθώς, όπως αναφέρει ο Γκάμπριελ, θα ήταν «πολιτικά εκρηκτικό για την Ευρωζώνη.
«Όταν θα φύγει η πρώτη χώρα, ο υπόλοιπος κόσμος θα βλέπει την Ευρώπη με διαφορετικό τρόπο. Κανείς δεν θα μας έχει πια εμπιστοσύνη αν στην πρώτη κρίση διαλυθούμε».