Οταν ο Βαρουφάκης μιλάει για Κούγκι... - iefimerida.gr

Οταν ο Βαρουφάκης μιλάει για Κούγκι...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίσθηση προκαλεί για ακόμη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών με τις δηλώσεις του σε συνέντευξη.

Μιλώντας στην ERTOpen και τον Δημήτρη Τσαλαπάτη, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνει ότι καμία από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης δεν έχει πατηθεί κάνοντας, παράλληλα, ειδική αναφορά στο... Κούγκι, το οποίο έχει χρησιμοποιήσει πρόσφατα και ο Πάνος Καμμένος.

«Δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι; Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης. Δεν το θεωρώ εθνική καταστροφή» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι «δεν ντρέπομαι για την ιστορία του Κουγκίου». Πάντως, σημείωσε ότι «το θέμα είναι να μη χρειαστεί να γίνει Κούγκι».

Στόχος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις είναι κατά τον υπουργό να σταματήσει την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση και να αναδιανείμει τα βάρη.

Υπογράμμισε δε πως «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για μία συμφωνία» προσθέτοντας ότι «όταν θα διαμορφωθεί αυτή, τότε θα πάμε στα όργανα (κομματικά) και θα πούμε “συμφωνούμε;” Αν όχι, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Αν ναι, τότε είναι συλλογική ευθύνη».

Μου αρέσει η έντονη αντιπαράθεση

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «μου αρέσει η έντονη αντιπαράθεση. Ο κόσμος μας βλέπει ενωμένους με τις διαφωνίες μας. Ως διαπραγματευτής θέλω ένα κόμμα που να με ελέγχει και να με εγκαλεί. Αυτό είναι απαραίτητο σε μία διαπραγμάτευση γιατί οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται».

Για τις κόκκινες γραμμές

«Αν εγώ πατήσω την κόκκινη γραμμή, εσείς θα πατήσετε τη δικιά σας;» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφορικά με το σκεπτικό της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές προσθέτοντας ότι όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τίποτα δεν έχει κλείσει.

«Και μέχρι να κλείσει δεν υπάρχει τίποτα» σημείωσε ο υπουργός.

Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι «Στη διαπραγμάτευση δεν πας για τη ρήξη. Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός. Δεν έχουμε τα όπλα για να επιβάλουμε τις θέσεις μας. Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί».

«Το πρόβλημα είναι πολιτικό» επισήμανε για να απαντήσει σε όσους τον κατηγορούν πως πάει σε ρήξη με τους δανειστές ότι «Δεν εξελέγην για αυτό, αλλά δεν εξελέγην για να εφαρμόσω το e-mail Χαρδούβελη».

Ο κόσμος μας εξέλεξε για να δεχτούμε το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης επισήμανε.

Στο τραπέζι πάντα το δημοψήφισμα

Εκτίμησε, πάντως, ότι εκλογές δεν θα γίνουν, ενώ, απέρριψε και την πιθανότητα ανασχηματισμού τονίζοντας ότι η κυβέρνηση λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το δημοψήφισμα προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας για να δίνει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να αποφασίζει για το μέλλον του. «Δεν είναι καθόλου κακό να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος» είπε με νόημα.

Κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις τονίζοντας ότι «Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να διανοηθούμε τη ρήξη, τότε θα υποχωρήσουμε και θα υποταχθούμε όπως οι προηγούμενοι».

Αναφορικά με τις επαφές της Ελλάδας με άλλες χώρες, δήλωσε ότι «το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους είναι ένα ζήτημα που παραμένει εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και θα λυθεί εκεί. Η Ελλάδα βεβαίως έχει διμερής σχέσεις και στη βάση των κοινών μας συμφερόντων θα κάνουμε συμφωνίες, συναλλαγές και ανταλλαγές με γνώμονα τη δική μας αντίληψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στη Γερμανία δεν θα πούλαγαν όλα τα αεροδρόμια σε μια εταιρεία

Αναφέρθηκε, δε, στην αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, υποστηρίζοντας ότι «εγώ δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο να έχουν πωληθεί όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια σε μία εταιρεία και χωρίς τη συμμετοχή του κράτους. Στη Γερμανία δεν θα συνέβαινε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ