Bloomberg: Ο Τσίπρας περιμένει τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα για να πιέσει κι άλλο τους Ευρωπαίους - iefimerida.gr

Bloomberg: Ο Τσίπρας περιμένει τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα για να πιέσει κι άλλο τους Ευρωπαίους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να πιέσει τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να επιλύσουν το αδιέξοδο που έχει προκληθεί στις συνομιλίες με τους δανειστές, εισάγοντας το θέμα της Ελλάδα στην επικείμενη συνάντηση κορυφής στη Ρίγα.

Όπως αποκαλύπτουν Έλληνες αξιωματούχοι, υπό τον όρο της ανωνυμίας, στο Bloomberg, στο περιθώριο των συνομιλιών στη Ρίγα της Λετονίας (21-22 Μαΐου), ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα της χώρας στο περιθώριο των συζητήσεων, όπως αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Από την μεριά του, κοινοτικός αξιωματούχος αναφέρει πως ο Τσίπρας αναμένεται να παρακολουθήσει τη Σύνοδο Κορυφής, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων. «Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες δίνουν λίγες ενδείξεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την κρίση στην Ελλάδα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να υπολογίσουν ακριβώς πόσα χρήματα έχει η Ελλάδα και αν θα καταφέρει να επιζήσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε ο Στέφεν Γκάλο, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής συναλλάγματος της Bank of Montreal στο Λονδίνο, «ακόμη και αν έχουμε μια συμφωνία πριν από το τέλος της παράτασης του προγράμματος, δεν νομίζουμε πως η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ του τρέχοντος προγράμματος. Παράλληλα, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ δεν σπεύδει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, η παρούσα κατάσταση στη χώρα δεν κρατήσει πολύ καιρό».

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκαν εννέα μονάδες βάσης (στο 10,65%), τη στιγμή που τον Απρίλιο είχε φτάσει στο 13,93%, τιμή υψηλότερη από το Δεκέμβριο του 2012, ενώ το 2014 είχε πέσει ακόμη και στο 5,52%. Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Brussels Group και τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Αυτό αποκάλυψε αξιωματούχος της ΕΕ.

Ένας άλλος τόνισε πως τα βασικά θέματα στα οποία οι δύο πλευρές εξακολουθούν να απέχουν είναι: οι περικοπές συντάξεων, τα όρια συνταξιοδότησης, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι δημοσιονομικοί στόχοι για το τρέχον έτος και η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και οι περιορισμοί στην αγορά εργασίας. Αντίθετα, υπάρχει κάποια σύγκλιση σε τομείς όπως η απλοποίηση του ΦΠΑ, τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση και τους συντελεστές – τα οποία, όμως, δεν είναι αρκετά για να ξεκλειδώσουν την τελευταία δόση.

Το Bloomberg αναφέρει πως η Μέρκελ θα είναι μεταξύ των ηγετών που θα μεταβούν στη Ρίγα, ενώ στο μεταξύ η Αθήνα ελπίζει πως θα υπάρξει μέχρι το τέλος του μήνα ένα έκτακτο Eurogroup, έτσι ώστε να τρέξουν οι εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ