«Πολύ δύσκολα θα πάει πίσω η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού», σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το αίτημα της Αθήνας για μετάθεση των όποιων παρεμβάσεων μετά από τις νέες Αναλογιστικές Μελέτες, είναι στον «αέρα».
Αν και η κυβέρνηση δεσμεύθηκε χθες ότι θα αποστείλει εντός των ημερών νέες, επικαιροποιημένες προτάσεις, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η σύγκλιση στο επίμαχο θέμα του Ασφαλιστικού, πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί, με δεδομένη την τεράστια απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές. Έτσι, ενώ στο δημοσιονομικό- δηλαδή στο επιδιωκόμενο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος- μπορεί να βρεθεί κάπου στη μέση (όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές) η λύση, στο Ασφαλιστικό καταγράφεται διαφορετική φιλοσοφία, που μεταφράζεται πρακτικά σε αδυναμία συμφωνίας στα επίμαχα. Ποια είναι αυτά;
Η πλευρά των δανειστών επιμένει ότι σε ένα συνταξιοδοτικό σύστημα σαθρό, όπως το ελληνικό, η πληθώρα κατηγοριών εργαζομένων και ηλικιακών ομάδων, που μπορούν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη, δηλαδή πριν και από τα 62 έτη ηλικίας, ουσιαστικά λειτουργεί ως βόμβα. Στην πραγματικότητα, για τους τεχνοκράτες των δανειστών η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων δεν μπορεί να έχει εξαιρέσεις και πρέπει να γίνει άμεσα, χωρίς μεταβατική περίοδο. Η βασική γραμμή άμυνας της ελληνικής πλευράς είναι ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Αυτό που βάζει «μπουρλότο» στη διαπραγμάτευση είναι η άποψη των δανειστών ότι η σχέση εισφορών- συντάξεων είναι παράλογη, με λίγα λόγια ότι σε πολλές περιπτώσεις οι συντάξεις που καταβάλλονται είναι σε πρόδηλη αναντιστοιχία με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Ποιες συντάξεις μπαίνουν έτσι αυτομάτως στο στόχαστρο; Οι κατώτατες συντάξεις, που ουσιαστικά έχουν προνοιακό χαρακτήρα, μεταξύ άλλων αυτές που καταβάλει ο ΟΓΑ στους αγρότες. Στην πραγματικότητα οι δανειστές επανέρχονται στην πάγια θέση τους για επανεξέταση από μηδενική βάση αυτών των συντάξεων, που σύμφωνα με την άποψη τους είναι προνοιακά επιδόματα άρα πρέπει να διέπονται από διαφορετικούς κανόνες και κριτήρια.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι, πάντως, προφανές ότι η... μπάλα θα πάρει και το ΕΚΑΣ, το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο των δανειστών από την προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο περιβόητο 26σέλιδο e- mail Βαρουφάκη υπάρχει πρόβλεψη διατήρησης των κανόνων που ισχύουν σήμερα για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, με κόστος 82 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν και πόσο θα επιμείνουν οι δανειστές για την επανεξέταση και αυτού, μαζί με το συνολικό "πακέτο" του Ασφαλιστικού...