«Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των περιφερειακών αερολιμένων, καθώς αναζητεί τρόπους για την προσέλκυση επενδύσεων και για άλλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία». Η δήλωση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη δεν χωράει αμφιβολίες.
Μιλώντας στο Bloomberg, από την Τιφλίδα, ο κ. Σταθάκης εξήγησε πως βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ, αλλά και η παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Για να διευκρινίσει πως: «Προσπαθούμε να αναθεωρήσουμε ορισμένα στοιχεία αυτών των ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να βελτιωθούν και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια λογική συμφωνία και για τα δύο μέρη».
Στροφή της κυβέρνησης
Η πώληση του ΟΛΠ σημαίνει μια αλλαγή πολιτικής για τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το άρθρο του Bloomberg, καθώς μέχρι πρότινος είχε δεσμευτεί πως θα εμποδίσει μια τέτοια κίνηση. Πάντως, ο κ. Σταθάκης επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει αυτή τη στιγμή σε πωλήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων. Από την μεριά του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, παραδέχθηκε πως η πώληση του λιμανιού του Πειραιά αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων και ότι η κυβέρνηση συμφωνεί για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού για να έρθει σε συμβιβασμό με τους πιστωτές της.
Τα αεροδρόμια
Κατά τον κ. Σταθάκη είναι οριστική η απόφαση ότι δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ και των ΕΛΤΑ, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τα περιφερειακά αεροδρόμιο για τα οποία ενδιαφέρεται η Fraport AG, η απόφαση θα ληφθεί πολύ σύντομα. Για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομίας: «Προσπαθούμε να εργαστούμε με ένα διαφορετικό μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων που θα προσελκύσει κεφάλαια για επενδύσεις σε τομείς όπως είναι τα άλλα λιμάνια και οι σιδηρόδρομοι. Αναζητούμε εναλλακτικές επιλογές από το 100% των ιδιωτικοποιήσεων».
Το Ελληνικό
Κατά τον κ. Σταθάκη, υπό συζήτηση είναι και η πώληση του Ελληνικού που παραμένει αναξιοποίητο από τη στιγμή που σταμάτησε η λειτουργία του παλαιού αεροδρομίου. Όσο για τις διαπραγματεύσεις, τόνισε: «Η διαδικασία έχει πάει καλά τελευταία και μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων δύο-τριών εβδομάδων. Το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της έχει κλείσει στα περισσότερα θέματα και ενώ υπάρχουν ορισμένοι τομείς που προκαλούν ανησυχία (συνταξιοδοτικό και φορολογία), υπάρχουν τρόποι για να γεφυρωθεί η διαφορά και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».