Για συζητήσεις σε προχωρημένο στάδιο με την Cosco, για επέκταση της συνεργασίας με την εταιρεία «και με εμπλοκή του σιδηροδρομικού δικτύου» έκανε λόγο, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Επίσης, ο κ. Καμμένος είπε ότι κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, θα καταθέσει πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής βάσης στο Αιγαίο. Απαντώντας σε σχετική επ΄αυτού ερώτηση, αργότερα, είπε ότι υπάρχει μελέτη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που συνυπολογίζει τη βάση της Σούδας και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «δεν θέλω να πω το νησί (στο οποίο θα λειτουργήσει η βάση) τώρα».
Επικαλούμενος τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου απο την Τουρκία, που «επέλεξε να μην σεβαστεί την κατά παράδοση συμφωνία» κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στην 'Αγκυρα, ο κ. Καμμένος είπε οτι η Συμμαχία (ΝΑΤΟ) πρέπει να έχει άμεση γνώση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Η παρουσία ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και στρατιωτικών στελεχών στην προτεινόμενη βάση θα βοηθήσει στο να έχει η Συμμαχία πλήρη εικόνα της συμπεριφοράς της Τουρκίας, υποστήριξε ο κ. Καμμένος, μη αποκαλύπτοντας το όνομα της προτεινόμενης νήσου, αλλά προσθέτοντας ότι «όσο πιο ανατολικά και νότια, τόσο καλύτερη εικόνα θα υπάρχει και θα βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων (με την Τουρκία)».
Υπογραμμίζοντας το υψηλότατο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, «από τις καλύτερες στη Συμμαχία», ο υπουργός Άμυνας είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, θα προχωρήσει σε αεροπορικές ασκήσεις με την Αίγυπτο και σε συνεργασία με τα Αραβικά Εμιράτα.
Επίσης, σε ότι αφορά τη συνεργασία με τη Ρωσία σε επίπεδο στρατιωτικού εξοπλισμού και προγραμμάτων, επισήμανε ότι τα ρωσικά οπλικά συστήματα είναι ενταγμένα στο σχεδιασμό της συμμαχικής (ΝΑΤΟικής) δύναμης, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά «οι S-300 στην Κρήτη προστατεύουν την Σούδα».