Μπαράζ συσκέψεων και διαπραγματεύσεων (φανερών και μη) θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, καθώς, η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως τρόπο να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το τέλος του μήνα.
Το σημερινό Brussels Group, το οποίο έγινε αιφνιδίως στο Μέγαρο Μαξίμου, μπορεί να μην έβγαλε ειδήσεις, ωστόσο, αποτελεί το πρώτη από μια σειρά ενεργειών προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών, καθώς, φαίνεται πως στα κρίσιμα σημεία το χάσμα παραμένει.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν νέα τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή, ενώ, οι επαφές θα συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε οι συζητήσεις να μεταφερθούν από την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Το Μαξίμου αναζητά πάλι πολιτική λύση
Κυβερνητική επιδίωξη είναι, όπως όλα δείχνουν, η εξεύρεση πολιτικής λύσης και με αυτό το σκοπό θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις.
Πηγές ανέφεραν ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν έχει σχέση με τα τεχνικά κλιμάκια, προσθέτοντας, πάντως, ότι υπάρχει περιθώριο ευελιξίας για τη συμφωνία.
Εκτός από τις συζητήσεις του Brussels Group η κυβέρνηση επιδιώκει να τεθεί το ζήτημα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και, εκτός της πιθανότητας ενός έκτακτου Eurogroup, να υπάρξει συζήτηση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, 21 και 22 Μαΐου.
Οι δανειστές, πάντως, από την πλευρά τους, συνεχίζουν να πιέζουν για τεχνική συμφωνία επί όλων των θεμάτων.
Για πολιτική λύση, αλλά και κόκκινες γραμμές μίλησε και ο Σακελλαρίδης
Την επιδίωξη του Μαξίμου επιβεβαίωσε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο briefing των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει κόκκινες γραμμές και πως «η συμφωνία θα είναι συμφωνία στην οποία η ελληνική κυβέρνηση θα έχει βάλει το πλαίσιο που έχει τεθεί από τον ελληνικό λαό. Δεν θα ξεφεύγει από τις κόκκινες γραμμές».
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έχει κάνει υποχωρήσεις, ενώ, αναφέρθηκε και στις επιδιώξεις της Αθήνας για τον ΦΠΑ.
Παράλληλα, έστειλε μηνύματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης περί αντιφατικών δηλώσεων, ωστόσο, την ίδια (περίπου) ώρα ο Γιάνης Βαρουφάκης έθετε ζήτημα για τις δόσεις που πρέπει να πληρωθούν προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Οι εταίροι θέλουν μέτρα – Απόσταση σε αρκετά σημεία
Την ίδια ώρα οι μεγάλες διαφορές Ελλάδας – εταίρων παραμένουν, ενώ, ακόμη και στα σημεία όπου φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση, αυτή δεν είναι τελική.
Εκτός από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και το δημοσιονομικό κενό, υπάρχουν ακόμα ζητήματα που οι εταίροι θεωρούν κομβικά για την επίτευξη συμφωνίας:
- Υψος συντελεστών ΦΠΑ: η κυβέρνηση επιδιώκει ο νέος συντελεστής να είναι στο 15%-16% και οι εταίροι επιμένουν να είναι στο 18%-19%
- Ασφαλιστικό: Οι εταίροι εμμένουν στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και σε περικοπές συντάξεων, με την κυβέρνηση να αντιπροτείνει ενοποιήσεις ταμείων και περιορισμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
- Εργασιακά: Η Αθήνα θέλει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι εταίροι θέλουν απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και μη επαναφορά κατώτατου μισθού
Το σίγουρο τέλος, είναι ότι Αθήνα και Βρυξέλλες τα βρίσκουν:
- Στο σχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια»
- Στην έναρξη των αποκρατικοποιήσεων (το πρακτορείο Reuters μετέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης πως η κυβέρνηση προχωράει τη διαδικασία για τον ΟΛΠ)
Ο παράγοντας του ΔΝΤ και οι απαιτήσεις από την Ουάσινγκτον
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ΔΝΤ παραμένει ξεκάθαρο στις απόψεις του και επιμένει πως η οποιαδήποτε ευελιξία μπορεί να προκύψει μόνο εφόσον η Αθήνα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, το Ταμείο έχει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για μια συμφωνία και αυτά είναι:
- Να υπάρχουν αξιόπιστα δημοσιονομικά μέτρα
- Να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις
- Να βρεθεί η «χρυσή τομή» για βιωσιμότητα χρέους και χρηματοδοτικό κενό.
Σημειωτέον ότι στις 21.30 (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου, υπό την Κριστίν Λαγκάρντ, με αποκλειστικό θέμα τη διαπραγμάτευση και από εκεί ίσως υπάρξουν περαιτέρω ειδήσεις.